Filléres eszközzel alakította automatává fegyvereit a Las Vegas-i tömeggyilkos

2017 október 5., csütörtök 7:13
346

A vasárnap éjjel 58 embert meggyilkoló, több százat megsebesítő Stephen Paddock egy akár már 50 dollárért (13250 forintért) is beszerezhető kiegészítővel, az úgynevezett bump stockkal, vagyis rugós válltámasszal alakíthatta automata tüzelésre is alkalmassá egyébként legális, tehát sorozatlövésre papíron alkalmatlan AR-15-ös karabélyát, írja a CNN. A fegyvertörvények betartásáért felelős amerikai erőszakszervezet, az ATF San Franciscó-i területi kirendeltségét vezető Jill Snyder szerint Paddock szobájában tucatnyi ilyen válltámaszt találtak.

Az amerikai szabályozás, legyen bármennyire liberális az európai szabályokhoz képest, az automata fegyverek tartását tiltja. Az ámokfutók kedvelt fegyvere, az AR-15-ös például a legálisan nem tartható, az amerikai hadseregben rendszeresített M16-os automata gépkarabély félautomata verziója. Ezzel elvben nem lehet sorozatokat leadni, minden egyes lövéshez külön meg kell húzni a ravaszt.

Ez a kényelmetlenség hidalható át a bump stockkal, ami a fegyver visszarúgását használva gyakorlatilag automata fegyverré alakítja a félautomata karabélyokat is. A rugós válltámasz a visszarúgás irányát megfordítva előrelöki a fegyvert, így a ravasz a mereven tartott ujjnak ütközve újra meghúzódik, ismételten elsütve ezzel a fegyvert. A gyártó Bump Fire Systems szerint az eszközük fogyatékkal élőknek segít, például a súlyos ízületi gyulladástól szenvedőknek, akik a betegségük miatt egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnák meghúzni a ravaszt, gyorstüzelésre pedig teljesen alkalmatlanok.

A bump stock egy jogi kiskaput használ ki, névleg azt, hogy valójában nem változtatják meg a fegyverek működési mechanizmusát, vagyis nem számítanak átalakításnak. A kritikusai szerint viszont a törvény szellemét igenis sértik. A Las Vegas-i támadás után pár törvényhozó is felfigyelt a problémára. A nevadai demokrata képviselő, Dina Titus szerint "óriási kiskapu", hogy a fegyvereket ilyen egyszerű eszközzel gyakorlatilag automatává lehet alakítani. A kaliforniai demokrata szenátor, Dianne Feinstein pedig már szerdán benyújtott egy törvényjavaslatot, amely betiltaná azokat a kiegészítőket, amelyekkel növelni lehet a félautomata fegyverek tűzgyorsaságát. 26 demokrata képviselőtársa már jelezte a támogatását, de a republikánusok hivatalosan nem támogatják, nélkülük pedig nincs esély a törvényjavaslat elfogadására. (Via CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt