Filléres eszközzel alakította automatává fegyvereit a Las Vegas-i tömeggyilkos

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A vasárnap éjjel 58 embert meggyilkoló, több százat megsebesítő Stephen Paddock egy akár már 50 dollárért (13250 forintért) is beszerezhető kiegészítővel, az úgynevezett bump stockkal, vagyis rugós válltámasszal alakíthatta automata tüzelésre is alkalmassá egyébként legális, tehát sorozatlövésre papíron alkalmatlan AR-15-ös karabélyát, írja a CNN. A fegyvertörvények betartásáért felelős amerikai erőszakszervezet, az ATF San Franciscó-i területi kirendeltségét vezető Jill Snyder szerint Paddock szobájában tucatnyi ilyen válltámaszt találtak.

Az amerikai szabályozás, legyen bármennyire liberális az európai szabályokhoz képest, az automata fegyverek tartását tiltja. Az ámokfutók kedvelt fegyvere, az AR-15-ös például a legálisan nem tartható, az amerikai hadseregben rendszeresített M16-os automata gépkarabély félautomata verziója. Ezzel elvben nem lehet sorozatokat leadni, minden egyes lövéshez külön meg kell húzni a ravaszt.

Ez a kényelmetlenség hidalható át a bump stockkal, ami a fegyver visszarúgását használva gyakorlatilag automata fegyverré alakítja a félautomata karabélyokat is. A rugós válltámasz a visszarúgás irányát megfordítva előrelöki a fegyvert, így a ravasz a mereven tartott ujjnak ütközve újra meghúzódik, ismételten elsütve ezzel a fegyvert. A gyártó Bump Fire Systems szerint az eszközük fogyatékkal élőknek segít, például a súlyos ízületi gyulladástól szenvedőknek, akik a betegségük miatt egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnák meghúzni a ravaszt, gyorstüzelésre pedig teljesen alkalmatlanok.

A bump stock egy jogi kiskaput használ ki, névleg azt, hogy valójában nem változtatják meg a fegyverek működési mechanizmusát, vagyis nem számítanak átalakításnak. A kritikusai szerint viszont a törvény szellemét igenis sértik. A Las Vegas-i támadás után pár törvényhozó is felfigyelt a problémára. A nevadai demokrata képviselő, Dina Titus szerint "óriási kiskapu", hogy a fegyvereket ilyen egyszerű eszközzel gyakorlatilag automatává lehet alakítani. A kaliforniai demokrata szenátor, Dianne Feinstein pedig már szerdán benyújtott egy törvényjavaslatot, amely betiltaná azokat a kiegészítőket, amelyekkel növelni lehet a félautomata fegyverek tűzgyorsaságát. 26 demokrata képviselőtársa már jelezte a támogatását, de a republikánusok hivatalosan nem támogatják, nélkülük pedig nincs esély a törvényjavaslat elfogadására. (Via CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.