Ismerd meg a hipszter drogbárót, aki egy szakállszépségverseny miatt bukott le

bűnügy
2017 október 05., 14:10
comments 91

Élete első amerikai útjára indult idén nyáron egy 38 éves, bretagne-i francia férfi, Gal Vallerius, de amint kilépett a gépből az austini repülőtéren, azonnal letartóztatták. Az amerikai hatóságok ugyanis már jó ideje vadásztak a Dream Market nevű online drogpiacon csak OxyMonster nicken ismert fickóra, aki - legalábbis a rendőrség szerint – drognak használt gyógyszerek illegális kereskedelméből él. Vallerius a hiúsága áldozata lett, ugyanis azért vállalta be a kockázatos utat a dark web drogpiacai elleni kemény fellépéséről is ismert Egyesült Államokba, hogy az Austinban rendezett bajusz- és szakállvébén megmutathassa a világnak az egyébként tényleg nagyszabású arcszőrzetét.

link Forrás

Régen volt ekkora „minek ment oda”, a franciát ugyanis, akinek a laptopján 500 000 dollár értékű bitcoint is találtak, több tíz éves börtönnel büntethető cselekményekkel vádolják. A vád szerint Vallerius nem egyszerűen fenntartott egy drogkereskedésre használt platformot, de eladóként kifejezetten aktív résztvevője volt az ott folyó kábítószerkereskedelemnek. Az álnevét is egy drogként népszerű, ópiáttartalmú gyógyszerről kapta.

Az online drogbáró lebukását végül egy eléggé banálisnak tűnő hiba okozta. Vallerius ugyanis kirakott egy digitális borravalós dobozt a Dream Market weboldalára, amibe az elégedett vevők bitcoinmorzsákat dobhattak be neki. Az amerikai ügynökök megnézték, hogy hová kerül a pénz innen, és azt találták, hogy a 17 átutlásból 15 egy Gal Vallerius nevű francia állapolgárhoz köthető számlákra irányult.

Az amerikai nyomozók a következő lépésben a bizonyíthatóan Valleriushoz tartozó Instagram- és Twitter-accountok tartalmát kezdték elemezni, méghozzá nyelvi-stilisztikai szempontból, összevetve a nyelvhasználatot, stílust és írásmódokat OxyMonster posztjainak jellemző nyelvi tulajdonságaival. A hiú hipszert végül a gyakori idézőjel- és duplafelkiáltójel-használata, gyakran használt szavai és prózastílusa buktatta le.

Az amerikaiak tudták, hogy indul a szakállvébén, így mégcsak tengeretúli akciót sem kellett indítaniuk, elég volt megvárniuk, amíg leszáll Austinban.

(via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.