Túl perverznek talált egy lakható épületszobrot a Louvre

MŰVÉSZET
2017 október 05., 04:45
comments 87
A Domestikator
photo_camera A Domestikator Fotó: Heike Kandalowski/Atelier Van Lieshut

"Cenzúrával vádolják a Louvre döntéshozóit azután, hogy visszavontak egy műalkotást a Tuileriák kertjében rendezett építészeti kiállításról" - írja az Art Newspaper. Az Atelier Van Lieshout holland építészkollektíva egyik lakható szoborépületét, a Domestikator névre keresztelt, 12 méter magas, három szintes, valóban nem túl sejtelmes alkotását távolíttatták el, mert túl szókimondónak találták. A lakóházszobor egy kutyapózban közösülő, stilizált emberpárt ábrázol.

Az Art Newspaper szerint pont ezzel a nagyon is félreérthetetlen szexuális jelleggel volt bajuk a Louvre illetékeseinek. A lap szerint a Louvre "a nagyméretű építészeti struktúra erotikus természete, egy nemi életet élő párt ábrázoló körvonalai" miatt tiltotta ki az alkotást az ellenőrzése alá tartozó Tuileriák kertjéből.

A Louvre igazgatója, Jean-Luc Martinez az online érkezett kommentekre mutogatva próbálta védeni a döntését, írja az Archinect. "Az online kommentátorok szerint az alkotásnak van egy brutális aspektusa, ami miatt a látogatóink könnyen félreérthetik" - írta Martinez, mintha amúgy a műalkotások legfőbb sajátossága az egyértelműségük volna, és az, hogy egyáltalán nem kavarják fel az érzelmeket, nem gerjesztenek vitákat. Martinez még azt is idekeverte, hogy a Tuileriák kertjének közelében van egy óvoda is, így a végén még a gyerekek is megláthatnák az épületet.

A Louvre nyilatkozatára az alkotókat képviselő londoni galéria, a Carpenters Workshop reagált. Szerintük az alkotás "az emberek háziasításának humoros és provokatív ábrázolása", egyben arra is utalt, hogy maga a háziasítás is olyasmi, amely "gyakran feszegeti, vagy át is lépi a határokat". A Domestikatorral az alkotók "pont ezt a nehezen elérhető egyensúlyt próbálták kifejezni".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.