A 300 ezres Izland egyenes ágon juthat ki a világbajnokságra

futball
2017 október 06., 19:20
comments 76

Egyetlen egy, ráadásul nem is nagy lépés választja el Izlandot attól, hogy egyenes ágon, rájátszás nélkül jusson ki a jövő évi foci vébére. Miután ma 3-0-ra lelépték a törököket idegenben, a horvátok pedig a 90. percben kapott góllal csak döntetlent játszottak otthon a finnekkel, az izlandiak átvették a vezetést az I csoportban. Jövő hétfőn azt a Koszovót kell megverniük, akik 9 meccsen egyetlen egy pontot szereztek, a gólkülönbségük pedig mínusz 19. Közben a csoportot eddig vezető horvátok akár a pótselejtezőről is lemaradhatnak, mert a velük azonos pontszámmal álló ukránokhoz mennek. (Az állás: Izland 19 pont, Horvátország és Ukrajna 17-17.)

Ha győznek hétfőn, a 330 ezer fős Izland lesz messze a legkisebb népességű ország, ami kijut a vébére. Az eddig csúcstartó a milliós Trinidad és Tobago 2006-ban járt a vébén, sokkal könnyebb úton jutva ki. 

Egészen döbbenetes az izlandi foci fejlődése. A 2010-es világbajnokság és a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőiben még tök utolsóként végeztek a csoportjukban. Aztán robbantottak, miután beérett a koncepciójuk, amikor fiataloknak építettek pályákat, és edzőket állítottak melléjük. 

2013-ban már kalapot lengettünk előttük, amikor a 2014-es világbajnokság selejtezőjében másodikak lettek a csoportjukban és pótselejtezőt játszottak. Azt a pótselejtezőt még elbukták a horvátok ellen. De a tavalyi Európa-bajnokságon már ott voltak, nem is pótselejtezőn, hanem másodikként, egyenes ágon jutottak ki. Az Eb-n egy körrel többet mentek, mint a magyar válogatott, az egyenes kieséses szakaszban Angliát kiverték, és csak a házigazda franciák állították meg őket a nyolc között. 

Hétfőn pedig történetük első világbajnoki részvételét érhetik el. Mindezt úgy, hogy mindössze 20 ezer igazolt focistájuk van, nálunk 255 ezer.

Ráadásul a 330 ezres szigeten komoly konkurenciát jelent a focinak a kézilabda, amiben szintén a világ elitjében vannak.  

A többi meccsen a G csoportban Spanyolország 3-0-ra verte Albániát, az olasz csak döntetlent játszottak Montenegróval. A spanyolok kijutottak, Olaszország pótselejtezőt játszik. A D csoportban a szerbek kikaptak Ausztriában, de még csoportelsők. Wales megverte Grúziát, Írország Moldovát. Egy-egy pont választja el őket, az utolsó körben Wales-Írország lesz. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.