Dániában is betilthatják a burkát és a nikábot

Képünk illusztráció, nem Dániában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2013-ban Londonban.Fotó: CITIZENSIDE/BRUNO AUTIN/Citizenside

Az arcot fedő muszlim női kendőket október 1-től betiltó Ausztria után Dánia lehet a következő európai ország, ahol betiltják a hagyományos muszlim női viseletek közül az arcot is takaró burkát és nikábot. A dán parlament pártjai közül a hárompárti centrista kisebbségi kormány mellett a jobboldali Dán Néppárt és a baloldali Szociáldemokraták is támogatják a tilalmat, bár annak részleteiben és betartatásának módjában még nem sikerült megállapodniuk.

"Lesz maszkolási tilalom Dániában. Így lesz" - írta a Facebookon Anders Samuelsen külügyminiszter, akinek a pártja, a Liberális Szövetség korábban a tilalom legfőbb ellenzője volt.

Koalíciós partnerük, a Liberális Párt szóvivője, Jacob Ellemann-Jensen azt állította, hogy a tilalom "nem a vallási ruházatra, hanem az arc elfedésére vonatkozik".

Az osztrákok kevésbé álszenteskedtek. Bár az október 1-én életbe lépett törvény a burka és a nikáb mellett az orvosi maszkok és az álarcok viselését is korlátozta, a törvény indoklása szerint "az osztrák értékek védelmében" vezették be a szabályozást. A muszlim nőknek amúgy törpe kisebbsége hord csak burkát vagy nikábot, jellemző, hogy garantáltan vallási okokból nikábot viselő muszlim nőt ábrázoló képből 2013-asnál frissebbet nem is sikerült találnom az AFP archívumában. (Reuters via The Hindu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.