Dániában is betilthatják a burkát és a nikábot

külföld
2017 október 06., 11:48
Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2013-ban Londonban.
photo_camera Képünk illusztráció, nem Dániában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2013-ban Londonban. Fotó: CITIZENSIDE/BRUNO AUTIN/Citizenside

Az arcot fedő muszlim női kendőket október 1-től betiltó Ausztria után Dánia lehet a következő európai ország, ahol betiltják a hagyományos muszlim női viseletek közül az arcot is takaró burkát és nikábot. A dán parlament pártjai közül a hárompárti centrista kisebbségi kormány mellett a jobboldali Dán Néppárt és a baloldali Szociáldemokraták is támogatják a tilalmat, bár annak részleteiben és betartatásának módjában még nem sikerült megállapodniuk.

"Lesz maszkolási tilalom Dániában. Így lesz" - írta a Facebookon Anders Samuelsen külügyminiszter, akinek a pártja, a Liberális Szövetség korábban a tilalom legfőbb ellenzője volt.

Koalíciós partnerük, a Liberális Párt szóvivője, Jacob Ellemann-Jensen azt állította, hogy a tilalom "nem a vallási ruházatra, hanem az arc elfedésére vonatkozik".

Az osztrákok kevésbé álszenteskedtek. Bár az október 1-én életbe lépett törvény a burka és a nikáb mellett az orvosi maszkok és az álarcok viselését is korlátozta, a törvény indoklása szerint "az osztrák értékek védelmében" vezették be a szabályozást. A muszlim nőknek amúgy törpe kisebbsége hord csak burkát vagy nikábot, jellemző, hogy garantáltan vallási okokból nikábot viselő muszlim nőt ábrázoló képből 2013-asnál frissebbet nem is sikerült találnom az AFP archívumában. (Reuters via The Hindu)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.