Egy bíró beperelte Handó Tündét, a Bírósági Hivatal elnökét

Tbg
jog
2017 október 07., 05:51
comments 97

Visszaél-e a hatalmával Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke? 

Ezt a kérdést kell majd megválaszolnia a Kúriának, egy magyar bíró, Vasvári Csaba ugyanis beperelte az egykori Bibó-kollégista, s a vezető kormánypárti politikusokkal a mai napig jó barátságban lévő Handót.

„Az Országos Bírósági Hivatal elnöke joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” – áll a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) csoportvezetője által jegyzett keresetben, amelyet megszerzett a HVG. Vasvári egyúttal a Fővárosi Ítélőtábla elnökét is beperelte, mondván asszisztál Handó önkényeskedéséhez.

Vasvári nyáron pályázott két alkalommal is, hogy övé legyen egy egyszerű fővárosi ítélőtáblai bírói poszt, ám mindkét alkalommal érvénytelenítették a pályázatot, amelyen Vasvári nagy eséllyel indult, hiszen elismert bíró, az ítélőtábla büntetőbíráinak szakmai támogatását is élvezte.

A Handó által felügyelt rendszerben azonban hiába próbálkozott, miközben a helyeket átmenetileg vidékről felhozott bírókkal töltötték fel: miközben Vasvári pályázata eredménytelenül zárult, párhuzamosan más álláspályázatokat is eredménnyel zártak.

A Hvg azt írja, Vasvári Csaba nagy ügyeket visz, vitt, ezt a helyet is betöltötte már korábban, kollégái szerint „egyetlen baj lehet vele”, meglehetősen autonóm.

Az Orbán-rendszer egyik legtöbbet vitatott lépése az volt, hogy központosította a bírói kinevezések rendszerét, amelyet jelen pillanatban gyakorlatilag egyetlen ember, Handó Tünde irányít annak ellenére is, hogy nemzetközi nyomásra elvileg megnyirbálták Handó hatáskörét.

A lap azt írja, Vasvári akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elviszi az ügyet. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.