Katalónia autonómiáját is felfüggesztheti a spanyol kormányfő

külföld
2017 október 08., 05:38
comments 108
Fehérpólós tüntetők Barcelónában, a Sant Jaume téren október 7-én. Ők párbeszédet követelnek Spanyolország és Katalónia között a függetlenség egyoldalú kikiáltása helyett.
photo_camera Fehérpólós tüntetők Barcelónában, a Sant Jaume téren október 7-én. Ők párbeszédet követelnek Spanyolország és Katalónia között a függetlenség egyoldalú kikiáltása helyett. Fotó: Nicolas Carvalho Ochoa/dpa Picture-Alliance/AFP

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nem volt hajlandó elzárkózni a spanyol alkotmány 155. cikkelyének hatályba léptetésétől, vagyis a katalán autonómia felfüggesztésétől sem az El Paisnak adott interjújában. A vasárnap megjelent interjúban Rajoy azt mondta, hogy "egyáltalán nem zár ki semmit". Igaz, ehhez azt is hozzátette, hogy "az lenne az ideális, ha nem kéne rendkívüli megoldásokhoz folyamodni".

De szerinte ez most a katalánokon áll. "Ahhoz, hogy erre ne kerüljön sor, a dolgoknak változniuk kell". Rajoy szerint a kormánya megakadályozza Katalónia függetlenedését és megőrzi az ország egységét.

A spanyol alkotmány 155. cikkelye alapján a kormány felfüggesztheti bármely autonóm közösség önrendelkezését. A történelem során ezt a cikkelyt még sosem alkalmazták, és egyelőre nincs is meg a támogatottsága - a parlamentben csak a Ciudadanos centrista liberális párt támogatja a lépést.

Közben vasárnap a függetlenség ellenzői, a magukat elhallgatottaknak hívók készülnek tömegdemonstrációra Barcelonában. Katalóniában a függetlenség kérdése a népszavazás eredményével szemben valójában nagyon is megosztó. A függetlenségpártiak valójában még sose voltak abszolút többségben a népesség körében, de sokkal hangosabbak voltak a maradáspártiaknál, akik most úgy érzik, hogy az ő szavuk elveszik a vitában. A Katalóniai Civil Közösség (SCG), a legnagyobb szervezetük vasárnapra menetet szervezett Barcelonába, ezen Josep Borrell, az Európai Parlament volt katalán elnöke és Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író is részt vesznek. (Via MTI, The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.