Katalónia autonómiáját is felfüggesztheti a spanyol kormányfő

Fehérpólós tüntetők Barcelónában, a Sant Jaume téren október 7-én. Ők párbeszédet követelnek Spanyolország és Katalónia között a függetlenség egyoldalú kikiáltása helyett.Fotó: Nicolas Carvalho Ochoa/dpa Picture-Alliance/AFP

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nem volt hajlandó elzárkózni a spanyol alkotmány 155. cikkelyének hatályba léptetésétől, vagyis a katalán autonómia felfüggesztésétől sem az El Paisnak adott interjújában. A vasárnap megjelent interjúban Rajoy azt mondta, hogy "egyáltalán nem zár ki semmit". Igaz, ehhez azt is hozzátette, hogy "az lenne az ideális, ha nem kéne rendkívüli megoldásokhoz folyamodni".

De szerinte ez most a katalánokon áll. "Ahhoz, hogy erre ne kerüljön sor, a dolgoknak változniuk kell". Rajoy szerint a kormánya megakadályozza Katalónia függetlenedését és megőrzi az ország egységét.

A spanyol alkotmány 155. cikkelye alapján a kormány felfüggesztheti bármely autonóm közösség önrendelkezését. A történelem során ezt a cikkelyt még sosem alkalmazták, és egyelőre nincs is meg a támogatottsága - a parlamentben csak a Ciudadanos centrista liberális párt támogatja a lépést.

Közben vasárnap a függetlenség ellenzői, a magukat elhallgatottaknak hívók készülnek tömegdemonstrációra Barcelonában. Katalóniában a függetlenség kérdése a népszavazás eredményével szemben valójában nagyon is megosztó. A függetlenségpártiak valójában még sose voltak abszolút többségben a népesség körében, de sokkal hangosabbak voltak a maradáspártiaknál, akik most úgy érzik, hogy az ő szavuk elveszik a vitában. A Katalóniai Civil Közösség (SCG), a legnagyobb szervezetük vasárnapra menetet szervezett Barcelonába, ezen Josep Borrell, az Európai Parlament volt katalán elnöke és Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író is részt vesznek. (Via MTI, The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.