Ötezer embert kellett kimenekíteni hamisnak bizonyult bombafenyegetések miatt Moszkvában

külföld
2017 október 08., 03:10
comments 157

Tucatnyi épületből ötezernél is több embert kellett kimenekíteni az éjjel Moszkvában bombariadók miatt. Ezek minden esetben hamisnak bizonyultak, az épületeket - bevásárlóközpontokat, szállodákat, éjszakai mulatókat - kutyákkal átvizsgáló tűzszerészek egy esetben sem találtak robbanószert.

Több vidéki városban is voltak hamis bombariadók, Szentpéterváron például hat metróállomást kellet lezárni, Uljanovszkban pedig egy szállodát ürítettek ki.

Péntekről szombatra virradó éjszaka még nehezebb dolguk volt a hatóságoknak, aznap éjjel több mint száz fővárosi épületből kellett húszezernél több embert kimenekíteni. A riasztások akkor is minden esetben hamisnak bizonyultak.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt állította, hogy a már csaknem egy hónapja tartó hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban. Becslése szerint a hamis riadók eddig 300 millió rubel, ~1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.