Ötezer embert kellett kimenekíteni hamisnak bizonyult bombafenyegetések miatt Moszkvában

Tucatnyi épületből ötezernél is több embert kellett kimenekíteni az éjjel Moszkvában bombariadók miatt. Ezek minden esetben hamisnak bizonyultak, az épületeket - bevásárlóközpontokat, szállodákat, éjszakai mulatókat - kutyákkal átvizsgáló tűzszerészek egy esetben sem találtak robbanószert.

Több vidéki városban is voltak hamis bombariadók, Szentpéterváron például hat metróállomást kellet lezárni, Uljanovszkban pedig egy szállodát ürítettek ki.

Péntekről szombatra virradó éjszaka még nehezebb dolguk volt a hatóságoknak, aznap éjjel több mint száz fővárosi épületből kellett húszezernél több embert kimenekíteni. A riasztások akkor is minden esetben hamisnak bizonyultak.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt állította, hogy a már csaknem egy hónapja tartó hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban. Becslése szerint a hamis riadók eddig 300 millió rubel, ~1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.