Tíz éven át hamisított minőségi tanúsítványokat egy nagy japán acélgyár

2017 október 8., vasárnap 9:53
Naoto Umehara hajlong vasárnapi sajtótájékoztatóján, miután bejelentette, hogy acélipari vállalata tíz éven át több ezer tonna fémipari terméket adott el hamis minőségi tanúsítvánnyal. Fotó: Takehiko Suzuki/The Yomiuri Shimbun

Tíz éven át mintegy kétszáz vállalatnak szállított valótlan minőségi bizonyítvánnyal fémipari termékeket, ismerte be vasárnap a Kobe Steel, japán egyik nagy acálgyára. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy kiket vertek át a hamis igazolásokkal, de már a Toyota autógyárnál és az első japán utasszállító, a Mitsubishi Regional Jet fejlesztésén dolgozó Mitsubishi Heavy Industriesnál is találtak hamis termékeket.

A Kobe Steel közleménye szerint előfordult, hogy ha a termékük nem felelt meg a megrendelő által elvárt valamelyik minőségi paraméternek, azt egyszerűen átírták az igazoláson. Ezt a cég alelnök-vezérigazgatója, Naoto Umehara a szűk szállítási határidők miatt a dolgozókra nehezedő nyomással indokolta. Azt tagadta, hogy a vezetők utasították volna erre beosztottjaikat.

A cég közleménye szerint az adatmódosításokra augusztusban derült fény. Akkor nem hozták nyilvánosságra, csak most, hogy az ipari minisztérium erre kötelezte őket. A Kobe Steel ellenőrzései során a tavaly kiszállított termékek között 19,3 ezer tonna alumíniumterméknél, 2,2 ezer tonna rézterméknél és 19,4 ezer darab alumínium öntvénynél bukkantak megváltoztatott minőségi paraméterre. (Via MTI)