Tíz éven át hamisított minőségi tanúsítványokat egy nagy japán acélgyár

2017 október 8., vasárnap 9:53
130
Naoto Umehara hajlong vasárnapi sajtótájékoztatóján, miután bejelentette, hogy acélipari vállalata tíz éven át több ezer tonna fémipari terméket adott el hamis minőségi tanúsítvánnyal. Fotó: Takehiko Suzuki/The Yomiuri Shimbun

Tíz éven át mintegy kétszáz vállalatnak szállított valótlan minőségi bizonyítvánnyal fémipari termékeket, ismerte be vasárnap a Kobe Steel, japán egyik nagy acálgyára. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy kiket vertek át a hamis igazolásokkal, de már a Toyota autógyárnál és az első japán utasszállító, a Mitsubishi Regional Jet fejlesztésén dolgozó Mitsubishi Heavy Industriesnál is találtak hamis termékeket.

A Kobe Steel közleménye szerint előfordult, hogy ha a termékük nem felelt meg a megrendelő által elvárt valamelyik minőségi paraméternek, azt egyszerűen átírták az igazoláson. Ezt a cég alelnök-vezérigazgatója, Naoto Umehara a szűk szállítási határidők miatt a dolgozókra nehezedő nyomással indokolta. Azt tagadta, hogy a vezetők utasították volna erre beosztottjaikat.

A cég közleménye szerint az adatmódosításokra augusztusban derült fény. Akkor nem hozták nyilvánosságra, csak most, hogy az ipari minisztérium erre kötelezte őket. A Kobe Steel ellenőrzései során a tavaly kiszállított termékek között 19,3 ezer tonna alumíniumterméknél, 2,2 ezer tonna rézterméknél és 19,4 ezer darab alumínium öntvénynél bukkantak megváltoztatott minőségi paraméterre. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt