A vámpírok miatt vonul ki az ENSZ Malawi déli részéről

Legalább öt ember vesztette életét abban az erőszakhullámban, mely a délkelet-afrikai országban a vámpíroktól való félelem miatt tört ki.

A világ egyik legszegényebb államának számító Malawi vidéki térségeiben széles körben elterjedtek a boszorkánysággal kapcsolatos babonák. Utoljára 2002-ben törtek ki - szintén vámpírokról szóló pletykák miatt - erőszakos cselekmények a délkelet-afrikai országban.
Az ENSZ biztonsági ügyekben illetékes hivatalának (UNDSS) jelentésében, melyet a Reuters idéz, azt írják, Phalombe és Mulanje körzetekre súlyos hatással vannak a vérszívásról és vámpírok létezéséről lábra kapott pletykák.

Az UNDSS szerint szeptember óta legalább öt vámpírizmussal vádolt embert öltek meg lincselő bandák az országban.

A tömeg emellett az állítólagos vérszívók utáni hajszájában útlezárásokat is emelt ezekben a körzetekben. Peter Mutharika malawi elnök „nyugtalanítónak és velőtrázónak” nevezte a jelentéseket.

A vérszívó élőholtakról szóló pletykák valószínűleg a szomszédos Mozambikból keltek szárnyra, ugyanakkor nem tudni, mi indította útjára őket. 

MTI/Reuters

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.