Alkut kötött Angela Merkel, évi 200 ezer menekültet fogadnak csak be

külföld
2017 október 09., 17:46
comments 154

Több mint 12 órás tárgyalás után megállapodott egymással az Angela Merkel német kancellár által vezetett CDU és bajor tertvérpárja, a CSU, az eredményekről hétfői sajtótájékoztatójukon számoltak be.

 Az előzetes jóslatok ellenére Merkel belement, hogy maximalizálják a befogadható menekültek számát, így évente legfeljebb 200 ezer menedékkérőt fogadhat be Németország. Abban állapodtak meg, hogy a CSU korábbi kérése ellenére ezt nem felső határnak, azaz obergrenze-nek nevezik, hanem ennél jobban finomabban fogalmaznak, „azok száma, akik humanitárius okokból befogadhatóak, nem érheti el az évi 200 ezret.”

A pártok abban is megegyeztek, hogy ez a szám változhat, Merkel ragaszkodott hozzá, hogy Németországnak képesnek kell lennie ahhoz, hogy igazodjon a nemzetközi helyzet megváltozásához. 

Egy újabb menekültválság esetén a kormány és a Bundestag felülvizsgálhatja ezt a számot, és növelheti vagy csökkentheti azt. 

Az alku hozzásegítheti a kancellárt, hogy létrejöjjön Németországban a jamaikai nagykoalíció, azaz egy CDU-Liberális-Zöld együttállás. Simone Peters, a Zöld Párt vezetője kritizálta a döntést.

photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

Az alku eredménye azért is váratlan, mert Angela Merkel sokszor és határozottan állította, hogy Németországban nem lesz menekültkvóta. Júliusban hosszú tévéinterjúban azt mondta a kvótáról: „Az én álláspontom világos, nem fogom elfogadni.”

Egy szeptemberi interjúban úgy fogalmazott, biztatónak tartja, hogy a tagállamok többsége nem zárkózik el eleve a menekültek befogadásától, és reméli, hogy ha a migrációs és menekültpolitika „minden további eleme stabil ” , vagyis hatékony a határvédelem és eredményes a menekülésre késztető okok felszámolása, akkor „ eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben”. Ugyanebben az interjúban mondta el, hogy lát különbséget a kvótadöntést megtámadó Szlovákia és Magyarország között, szerinte Szlovákia rugalmasabb, és szerinte jobb volna külön tárgyalni a V4 országaival. 

Angela Merkel korábban is engedett már olyan kérdésekben, melyekben kérlelhetetlennek tűnt. A Zöld Párt nyomására annak ellenére döntött az atomerőművek bezárása mellett, hogy korábban épp az ellenkezőjét mondta. A fukusimai katasztrófa után azonban megváltoztatta álláspontját. A melegházasság kérdésében is végig úgy nyilatkozott, nem támogatja azt, és bár valóban nem szavazta meg, elősegítette, hogy az legálissá váljon Németországban.

Címlapfotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.