Merkel menekültügyben leszalámizná a V4-et

külföld
2017 szeptember 10., 10:15
comments 307

Az Európai Bíróság a kvótaperben hozott ítélete után van esély a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztására, mondta Angela Merkel a Frankfurter Allgemeine Sontagszeitungnak adott interjújában. Szerdai ítéletében a bíróság jogszerűnek nevezte az európai belügyminiszterek 2015 szeptemberi döntését, melyben 1294 menekült befogadására kötelezték Magyarországot. A döntést Magyarország mellett Szlovákia is bíróságon támadta meg, ők is vesztettek.

Merkel biztatónak tartja, hogy a tagállamok többsége nem zárkózik el eleve a menekültek befogadásától. Reméli, hogy ha a migrációs és menekültpolitika "minden további eleme stabil", vagyis hatékony a határvédelem és eredményes a menekülésre késztető okok felszámolása, akkor "eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben".

Újságírói felvetésre azt mondta, hogy lát különbséget a kvótadöntést megtámadó két ország, Magyarország és Szlovákia álláspontja között. "Főleg Szlovákia, de Csehország is rugalmasabb", ezért szerinte ésszerű volna külön tárgyalni a visegrádi országokkal. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.