Merkel még hisz a nagykoalícióban

külföld
2017 szeptember 24., 20:39
comments 291

"Ne zárjuk ki, hogy újra nagykoalíció vezeti majd Németországot" 

- nyilatkozta Angela Merkel egy televíziós fórumon vasárnap este, miután minden párt előtt nagyjából világossá váltak az erővonalak a szövetségi választások után. 

Merkel megérkezik a CDU központi rendezvényére, hogy megtartsa győzelmi beszédét
photo_camera Merkel megérkezik a CDU központi rendezvényére, hogy megtartsa győzelmi beszédét Fotó: OMER MESSINGER/NurPhoto

A nyilatkozat azért volt meglepő, mert a szociáldemokraták szinte azonnal jelezték az első exit pollok megjelenését követően, hogy nem nyitottak egy újabb ciklusra, az SPD ellenzékbe vonul. Erről beszélt Manuela Schwesig a párt második, nem sokkal később pedig Martin Schulz, a szocdemek első embere is. 

Az SPD vezére egyenesen Merkelt okolta a radikálisok megerősődése miatt, 

mert szerinte a jobboldal nem vállalt nyílt vitahelyzeteket a baloldallal, a szélsőjobboldali AfD pedig megragadta a lehetőséget és benyomult az üres politikai terekre. 

Merkel elismételte, hogy matematikailag két opció marad a kormányalakításra: a folytatás vagy egy egzotikus, CDU/CSU - FDP (Liberálisok) - Zöldek koalíció. Utóbbi is elegendőnek látszik az abszolút többséghez a Bundestagban: a 33 százalék körül végző jobboldal mellett a két kis párt egyaránt 9-10 százalék körüli eredménnyel számolhat. 

"Nincs leváltott nagykoalíció" - mondta még a kancellárasszony arra célozva, hogy számszerűen az SPD 20-21 százalékával elvileg a két nagypárt folytathatná a kormányzást. Schulz nyilatkozatára azt reagálta: "tudomásul veszi" a véleményét, de azt tanácsolta, vegyék elő a kérdést következő nap, mert "viharos időkben" felelős megoldásokra van szükség. 

Közben a kis pártok is reagáltak az új helyzetre. Noha korábban óvatosan és inkább elutasítóan nyilatkoztak a koalíciós lehetőségekről, az eredmények tudatában a Zöldek és a Liberálisok is nyitottnak mutatkoznak az együttműködésre. 

Katrin Göring-Eckardt a Zöldek csúcsjelöltje szerint nehéz tárgyalásokon, de van tér a megegyezésre, és az AfD-n kívül bárkivel hajlandóak asztalhoz ülni. A Zöldek várhatóan 1-2 százalékot tudnak javítani a 2013-as 8,4 százalékhoz képest. 

Az AfD mellett a voksolás másik nagy győztese a Christian Lindner vezette liberális FDP, amely parlamenten kívülről 10 százalékos pártként jut be a Bundestagba. A pártvezető "kurzusváltást" sürgetett, erre viszont nem mutatkozik más lehetőség, mint a zöld-sárga-fekete Jamaica-koalíció, azaz egy CDU-Liberális-Zöld együttállás. (MTI / Reuters / DPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.