Merkel még hisz a nagykoalícióban

"Ne zárjuk ki, hogy újra nagykoalíció vezeti majd Németországot" 

- nyilatkozta Angela Merkel egy televíziós fórumon vasárnap este, miután minden párt előtt nagyjából világossá váltak az erővonalak a szövetségi választások után. 

Merkel megérkezik a CDU központi rendezvényére, hogy megtartsa győzelmi beszédétFotó: OMER MESSINGER/NurPhoto

A nyilatkozat azért volt meglepő, mert a szociáldemokraták szinte azonnal jelezték az első exit pollok megjelenését követően, hogy nem nyitottak egy újabb ciklusra, az SPD ellenzékbe vonul. Erről beszélt Manuela Schwesig a párt második, nem sokkal később pedig Martin Schulz, a szocdemek első embere is. 

Az SPD vezére egyenesen Merkelt okolta a radikálisok megerősődése miatt, 

mert szerinte a jobboldal nem vállalt nyílt vitahelyzeteket a baloldallal, a szélsőjobboldali AfD pedig megragadta a lehetőséget és benyomult az üres politikai terekre. 

Merkel elismételte, hogy matematikailag két opció marad a kormányalakításra: a folytatás vagy egy egzotikus, CDU/CSU - FDP (Liberálisok) - Zöldek koalíció. Utóbbi is elegendőnek látszik az abszolút többséghez a Bundestagban: a 33 százalék körül végző jobboldal mellett a két kis párt egyaránt 9-10 százalék körüli eredménnyel számolhat. 

"Nincs leváltott nagykoalíció" - mondta még a kancellárasszony arra célozva, hogy számszerűen az SPD 20-21 százalékával elvileg a két nagypárt folytathatná a kormányzást. Schulz nyilatkozatára azt reagálta: "tudomásul veszi" a véleményét, de azt tanácsolta, vegyék elő a kérdést következő nap, mert "viharos időkben" felelős megoldásokra van szükség. 

Közben a kis pártok is reagáltak az új helyzetre. Noha korábban óvatosan és inkább elutasítóan nyilatkoztak a koalíciós lehetőségekről, az eredmények tudatában a Zöldek és a Liberálisok is nyitottnak mutatkoznak az együttműködésre. 

Katrin Göring-Eckardt a Zöldek csúcsjelöltje szerint nehéz tárgyalásokon, de van tér a megegyezésre, és az AfD-n kívül bárkivel hajlandóak asztalhoz ülni. A Zöldek várhatóan 1-2 százalékot tudnak javítani a 2013-as 8,4 százalékhoz képest. 

Az AfD mellett a voksolás másik nagy győztese a Christian Lindner vezette liberális FDP, amely parlamenten kívülről 10 százalékos pártként jut be a Bundestagba. A pártvezető "kurzusváltást" sürgetett, erre viszont nem mutatkozik más lehetőség, mint a zöld-sárga-fekete Jamaica-koalíció, azaz egy CDU-Liberális-Zöld együttállás. (MTI / Reuters / DPA)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.