Felmentették a szerbek elleni háborús bűnökkel vádolt Naser Oricot, a srebrenicai muszlim katonai rendőrség volt parancsnokát

háború
2017 október 09., 08:35
comments 22

Első fokon felmentette a szerbek elleni háborús bűnök elkövetésével vádolt Naser Oricot, a srebrenicai muszlim katonai rendőrség volt parancsnokát a boszniai bíróság – közölte a legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba.

Oricot és egy társát, Sabahudin Muhicot azzal vádolták, hogy 1992-ben, a boszniai háború idején a kelet-boszniai Zalazje, Lolici és Kunjerac térségében meggyilkoltak 3 szerb foglyot, és Srebrenicában és Bratunacban is háborús bűnöket követtek el a szerb foglyok ellen.

Naser Oric 2001 áprilisában Szarajevóban
photo_camera Naser Oric 2001 áprilisában Szarajevóban Fotó: STR / AFP

Az eljárás 2 évig tartott, ezalatt több mint 30 tanút és több szakértőt is meghallgattak. Az egyik védett tanú azt állította, szemtanúja volt annak, hogy Naser Oric meggyilkolta a 3 foglyot. A védelem viszont bizonyítani tudta, hogy a védett tanút már korábban is elítélték hamis tanúzás, csalás és visszaélés miatt, így a vallomása nem tekinthető megbízhatónak – írja a Klix.ba.

Naser Oricot 2015 júniusában fogták el a francia-svájci határon az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján. Szerbia kérése ellenére a férfit nem Belgrádnak, hanem Szarajevónak adták ki a svájci hatóságok. Bosznia-Hercegovina szerint a kérés jogos volt, mert Szarajevó az illetékes az ügyben egy Szerbiával 2013-ban megkötött megállapodás értelmében, ami meghatározza, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni.

Naser Oric 2008. július 4-én
photo_camera Naser Oric 2008. július 4-én Fotó: Elvis Barukcic / AFP

Oricot 2006 júniusában a hágai Nemzetközi Törvényszék első fokon 2 év börtönre ítélte, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban – még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt – minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható, ezért 2008-ban felmentették. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.