Felmentették a szerbek elleni háborús bűnökkel vádolt Naser Oricot, a srebrenicai muszlim katonai rendőrség volt parancsnokát

Első fokon felmentette a szerbek elleni háborús bűnök elkövetésével vádolt Naser Oricot, a srebrenicai muszlim katonai rendőrség volt parancsnokát a boszniai bíróság – közölte a legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba.

Oricot és egy társát, Sabahudin Muhicot azzal vádolták, hogy 1992-ben, a boszniai háború idején a kelet-boszniai Zalazje, Lolici és Kunjerac térségében meggyilkoltak 3 szerb foglyot, és Srebrenicában és Bratunacban is háborús bűnöket követtek el a szerb foglyok ellen.

Naser Oric 2001 áprilisában SzarajevóbanFotó: STR / AFP

Az eljárás 2 évig tartott, ezalatt több mint 30 tanút és több szakértőt is meghallgattak. Az egyik védett tanú azt állította, szemtanúja volt annak, hogy Naser Oric meggyilkolta a 3 foglyot. A védelem viszont bizonyítani tudta, hogy a védett tanút már korábban is elítélték hamis tanúzás, csalás és visszaélés miatt, így a vallomása nem tekinthető megbízhatónak – írja a Klix.ba.

Naser Oricot 2015 júniusában fogták el a francia-svájci határon az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján. Szerbia kérése ellenére a férfit nem Belgrádnak, hanem Szarajevónak adták ki a svájci hatóságok. Bosznia-Hercegovina szerint a kérés jogos volt, mert Szarajevó az illetékes az ügyben egy Szerbiával 2013-ban megkötött megállapodás értelmében, ami meghatározza, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni.

Naser Oric 2008. július 4-énFotó: Elvis Barukcic / AFP

Oricot 2006 júniusában a hágai Nemzetközi Törvényszék első fokon 2 év börtönre ítélte, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban – még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt – minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható, ezért 2008-ban felmentették. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.