Franciaország nem fogja elismerni Katalónia függetlenségét

külföld
2017 október 09., 10:22
comments 226

Ha Katalónia kedden egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól, Franciaország nem fogja azt elismerni - jelentette be Nathalie Loiseau, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere.

Nathalie Loiseau
photo_camera Nathalie Loiseau Fotó: CITIZENSIDE/Yann Bohac/Citizenside

„Ha kikiáltanák a függetlenséget, az egyoldalú lenne, és nem fogjuk elismerni” - mondta a miniszter hétfőn a Nathalie Loiseau . Hozzátette, hogy nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg. Szerinte a politikai válságot párbeszéddel kell megoldani Spanyolországban. 

Nathalie Loiseau arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a katalán függetlenséget elismernék, annak az első következménye az lenne, hogy Katalónia automatikusan kiesne az Európai Unióból.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A népszavazást a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.