Franciaország nem fogja elismerni Katalónia függetlenségét

Több 444 videó?
Szeretném

Ha Katalónia kedden egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól, Franciaország nem fogja azt elismerni - jelentette be Nathalie Loiseau, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere.

Nathalie LoiseauFotó: CITIZENSIDE/Yann Bohac/Citizenside

„Ha kikiáltanák a függetlenséget, az egyoldalú lenne, és nem fogjuk elismerni” - mondta a miniszter hétfőn a Nathalie Loiseau . Hozzátette, hogy nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg. Szerinte a politikai válságot párbeszéddel kell megoldani Spanyolországban. 

Nathalie Loiseau arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a katalán függetlenséget elismernék, annak az első következménye az lenne, hogy Katalónia automatikusan kiesne az Európai Unióból.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A népszavazást a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól. (Guardian/MTI)