Orbán szerint Vonáék bénák, Szél Bernadett meg a Soros-hálózat tagja volt

POLITIKA
2017 október 09., 12:04
comments 175

Orbán Viktor miniszterelnöknek a Parlamentben azonnali kérdésekre kell válaszolnia.

Vona Gábor Jobbik-elnök arról kérdezte Orbánt, hogy sportszerűnek tartja-e azt, ahogy a Fidesz háborúzik a Jobbikkal a kampányban, említve az Állami Számvevőszék és az ügyészség Jobbik elleni vizsgálatát. Vona azt kérdezte, Orbán lesz-e még demokrata, vagy kiégett despotaként fog távozni 2018 áprilisában.

Orbán azt mondta, a Jobbik reménytelen helyzetben van, mert a hatalomért eladta a pártját egy milliárdosnak. Szerinte Vona 26-szor rágalmazta őt a Parlamentben. Orbán azt is állította, hogy a kormány nem foglalkozik a Jobbik pártfinanszírozási és plakátügyével. Azt mondta:

„Nekem az a véleményem egész egyszerűen, hogy önök bénák.”

Vona erre felidézte, hogy a politikai pályafutását úgy kezdte, hogy Orbán meghívta őt a polgári körébe, és mint mondta, sokat tanult Orbántól. „Egy politikai vezető nem veszítheti el a méltóságát” – ezt tanulta Vona a politikáról.

Orbán erre megint azt mondta, hogy Vona 26-szor adott „elő erkölcsi dörgedelmeket”, és azzal jött, hogy Vona nyakán póráz van, a póráz pedig a gazdi kezében – írja az  Index.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 9-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI / MTVA

Szél Bernadett LMP-s társelnök és miniszterelnök-jelölt az egészségügyről kérdezett, mondván, a Soros-terv nem érdekli.

„Ami azt a dolgot illeti, hogy nem szívesen hall a Soros-tervről, azt megértem, hiszen ön programvezetője volt a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnek, és a humanista mozgalom részeként is a Soros-hálózat tagja volt”

– kezdte Orbán a válaszát, majd felsorolta, a kormány mennyit költ egészségügyre. (Szél Bernadett egyébként 2002. március-június között a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület emberi jogi szervezetnek a programvezetője, és még az LMP előtt tevékenykedett a humanista mozgalomban.)

Szél a viszonválaszában arról beszélt, hogy a KSH-ban is dolgozott, úgyhogy pontosan tudja, mennyit költ a kormány. Orbán erre azt mondta, Szél kérdésnek álcázva mondta fel a programját.

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő „Mikor áll át a nemzetközi nagytőke oldaláról a magyar munkavállalók oldalára?” címmel kérdezett Orbán Viktortól, aki a válaszát azzal kezdte, hogy „az a Jobbik kuncsorog most Brüsszelben a bürokratáknál bérunió kérdésében, ami korábban uniós zászlót égetett”.

„Amikor az országban zajló pozitív folyamatokról beszélek, akkor nem sikerpropagandát folytatok” – mondta Orbán, aki szerint amikor az ellenzék eltagadja a pozitív folyamatokat, például hogy közel a teljes foglalkoztatás, vagy hogy a múlt félévben volt egy 10 százalék fölötti reálbérnövekedés, akkor

„az országtól vitatja el ezeket az eredményeket, megtámadja a magyar embereket”.

Gyöngyösi Márton szerint Orbán párhuzamos világban él, amire Orbán azt mondta, a béremelések kérdését nem a kormány döntötte el, hanem megállapodás született: odajöttek a munkaadók és a szakszervezetek, és a kormánnyal együtt megállapodtak a következő néhány év béremeléséről. Amikor a Jobbik párhuzamos világot emleget, akkor a munkaadókat bírálják – mondta Orbán.

Szerinte az él párhuzamos világban, aki az gondolja, hogy elmegy béruniót intézni Brüsszelbe, ahol a multik ki-bejárkálnak, mint a piacra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.