Aznap, amikor az ügyészség nyomozást indít a Jobbik ellen, a kormány úgy érzi, itt az ideje a pártok megbüntetésének

politika
2017 október 06., 12:27
comments 454
  • Az Állami Számvevőszék a héten feljelentette az ügyészségnél a Jobbikot, mondván, a párt akadályozza a gazdálkodásának ellenőrzését.
  • A Jobbik a Simicska-cégekkel plakáthelyekre kötött szerződések miatt kerülhet bajba.
  • Az ÁSZ ugyanis éppen szokásos, kétévente előírt ellenőrzését végezte a Jobbiknál, a 2015-16-os évet vizsgálták, amikor kaptak egy bejelentést a plakátszerződésekről, és addigi gyakorlátával szakítva a folyó évre is kiváncsi lett.
  • De annyira, hogy még a szokásos ötnapos határidőt sem adták meg a pártnak, másnap megjelentek a Jobbik irodájában, és a szerződésekre lettek volna kiváncsiak. Miután nem kapták meg, a vizsgálatot azonnal lezárták, és értesítették az ügyészséget. 
  • Az ügyészség pedig nyomozást is elrendelt az ügyben. 
  • Aznap pedig, amikor az ügyészség bejelentette, hogy nyomozást indít a párt ellen, kijött egy kormányrendelet, ami a törvénysértő pártok szankcionálásáról szól.

Kedden kezdődött az ÁSZ és a Jobbik nagy háborúja, nagyon furcsa az egész sztori, itt írtunk róla részletesen.

A lényeg az, hogy a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását végző ÁSZ július 10-én nyilvánosságra hozta a 2. félévi ellenőrzési tervét, amiben többek között szerepelt a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzése. Az ÁSZ a terv alapján augusztus 10-én el is kezdte a munkát. Majd kedden közleményt adtak ki, azt írva, hogy a Jobbik nem működik együtt velük, mert levélben és a helyszínen is kértek adatokat, de nem kapták meg, így az ügyészséghez fordultak.

A Jobbik erre közölte, hogy teljes mértékben együttműködtek az ÁSZ-szal, és a 2015-2016-os dokumentumokról többször személyesen is egyeztettek a hivatallal, de a 2017 első fél évét illető ellenőrzésről nem tudtak, és az az ÁSZ honlapján lévő ellenőrzési tervben sem szerepelt.

Az ÁSZ erre fenntartotta, hogy a Jobbik többszöri megkeresésre sem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, és ezzel akadályozta az ellenőrzést.

A Jobbik szerint sehogy sem tudták odaadni az adatokat

A Jobbik erre részletesebb közleményt adott ki, ami szerint az első adatbekérést teljesítették, erről szeptember 21-én személyesen is egyeztettek, és ekkor az ÁSZ szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik. A Jobbik szerint folyamatosan kapcsolatban voltak, mert nem kaptak kitöltési útmutatót, és a kitöltendő dokumentumok egy részét nem szerkeszthető formában kapták meg, így az ÁSZ-tól kérdeztek, és válaszokat is kaptak. Aztán a párt állítása szerint múlt csütörtökön délután kaptak egy emailt arról, hogy az ÁSZ másnap reggel 9-kor mégis helyszíni ellenőrzést tart a Villányi úti irodájukban, és nem csak a 2015-16-os, hanem az idei első féléves időszakra is kiváncsiak. (Ez tényleg érdekes a Simicska Lajos plakáthelyeire kirakott hirdetések miatt, de a párt csodálkozik, hogy váratlanul egy még le sem zárt évet akar ellenőrizni az ÁSZ.)

A múlt pénteki helyszíni ellenőrzésről szóló levelet csak aznap olvasták a Jobbiknál, és csodálkoztak rajta, mert előző nap Schön Péter gazdasági igazgató telefonon beszélt az ellenőrzés-vezetővel, és jelezte is neki előzetesen, hogy szeptember 29-én nem dolgozik, de a következő munkanap október 2-a, esetleg 3-a jó neki, de az adatkérések teljesítésére egyébként is 5 napos határidejük van. Ezt meg is írták múlt pénteken az ÁSZ-nak, de a Jobbik levelét csak hétfő 13:45-kor iktatta az ÁSZ. Választ nem is küldtek, csak lezárták az adatszolgáltatásra szolgáló internetes felületet, és kedden kiadták a közleményt, hogy az ügyészséghez fordulnak.

Kedden délután erre Volner János frakcióvezető és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója kamerák előtt próbálták átadni az ÁSZ székházánál a kért dokumentációt, de az ÁSZ megtagadta az iratok átvételét, mondván, az törvényellenes lenne, ugyanis az iratokat elektronikus úton kell beküldeni – csakhogy az erre szolgáló elektronikus felületet lezárták, így a Jobbik sehogy sem tudta leadni az adatokat.

Volner János az ÁSZ-nál
photo_camera Volner János az ÁSZ-nál Fotó: Jobbik / Facebook

A Jobbik szerint ráadásul az ÁSZ a vizsgálat elején levélben azt írta, a párt választása szerint elektronikus úton vagy papíron is leadhatja a dokumentumokat. Az ÁSZ ezután megismételte: mindenben a törvényi előírások szerint jártak el, a Jobbik két tagja az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatón a törvények megkerülésével próbált iratokat átadni.

Ekkor szállt be a Fidesz is a balhéba, egy közleményt adtak ki arról, hogy ők is kíváncsiak azokra a szerződésekre, amikre utólag az ÁSZ is kiterjesztette a Jobbik gazdálkodásának ellenőrzését: „A törvényeket mindenkinek be kell tartania, és felháborító, hogy az a Jobbik vádaskodik, amely a rendszerváltás óta a legnagyobb pártfinanszírozási botrányba keveredett. Merthogy a Jobbik továbbra is titkolja a Simicskával és cégeivel kötött szerződést, miközben több mint fél éve használja a milliárdos plakátfelületeit.”

Az ÁSZ szerint kaptak egy bejelentést a jobbikos plakátszerződésekről

Az Állami Számvevőszék többször is jelezte, hogy ők a törvényeket betartva jártak el, ami minden bizonnyal így van, de az ÁSZ eddig soha nem vizsgálta a pártok azévi működését, most kivételt tettek a Jobbikkal.

Hogy miért, arra Horváth Bálint, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa válaszolt nekünk. Azt mondta, hogy valóban a 2015-16-os év vizsgálatával kezdtek, nemcsak a Jobbiknál, hanem másik 6 pártnál is. A többi pártnál nem is volt semmi gondjuk, de a Jobbiknál már itt is huzavona volt. Aztán kaptak egy bejelentést - hogy kitől, azt nem árulta el - ami felhívta a figyelmüket a plakátos szerződésekre. Ezért úgy döntöttek, hogy kiterjesztik a vizsgálatot 2017-re is. 

Erről értesítették a Jobbikot is. Ez volt a csütörtök délutáni levélben, amiben jelezték, hogy másnap 9-kor helyszíni ellenőrzést tartanak a Villányi úti irodában. Elég szigorú határidő, hiszen alapból 5 napja van a pártnak az adatkérés teljesítésére. Horváth szerint kockázatelemzést végeztek, és úgy ítélték meg, hogy indokolt a soron kívüli helyszíni ellenőrzés. Szerinte amúgy is elvárható, hogy egy közpénzekből működő párt folyamatosan ellenőrizhető legyen.

Kérdésünkre, hogy ha valóban kíváncsiak lettek volna a szerződésekre, akkor miért nem vártak hétfőig vagy keddig, amikor a pénteken szabadságon lévő Schön Péter gazdasági igazgató ráért volna, azt mondta: „Ez nem egy randi.” A pártnak kell teljesíteni az adatszolgáltatást, nem a kapcsolattartónak. Miután 9-kor megjelentek a helyszínen, de az irodaház a munkaidő ellenére zárva volt, pénteken 10 óra után lezárták a vizsgálatot, a webes felületet is lezárták, ahová a párt küldhette volna a kért dokumentumokat. Ezért nem vették át a papírokat, amiket a jobbikosok kedden vittek el az ÁSZ-hoz, mert az törvénytelen lett volna. Úgy ítélték meg, hogy majd az ügyészség eldönti, hogy történt-e jogszabálysértés, és az ügyészség indokoltnak is látta a nyomozás elrendelését.

Arra a kérdésünkre, hogy arról is voltak hírek, hogy a Fidesz is trükkösen vett plakáthelyeket Simicska cégeitől még 2010-ben, Horváth azt mondta: az erről szóló cikket látták, de abban nem volt bizonyító erejű fotó, és bejelentést a mai napig nem kaptak senkitől. Augusztusban a Fővárosi Főügyészség elutasította az MSZP-s Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es plakátkampányával kapcsolatban, mivel az ügyészség szerint nem vetődött fel bűncselekmény gyanúja.

A Jobbik szerint ez már az Orbán-terv

Csütörtökön a közmédiában a kormánypárti támogatással működő, civil szervezetként bejegyzett Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója már a Jobbik megszüntetéséről beszélt, pénteken pedig az ügyészség bejelentette, hogy nyomozást rendelt el a párt ellen.

A Jobbik erre közleményt adott ki, amiben megismételték a korábbi állításaikat, és úgy értékelték a nyomozás elindítását, hogy:

„A fideszes kormányhivatalok, a fideszes álcivilek, a fideszes Állami Számvevőszék után a fideszes ügyészség is bekapcsolódott az Orbán-terv végrehajtásába, ami arról szól, hogy a sajtószabadság, a szólásszabadság betiltása után a Fidesz be akarja tiltani egyetlen kihívóját, a Jobbikot. Azt a kormányváltó erőt, amelyet nem hálózott be a fideszes maffia. A mai napon az 50-es évek koncepciós eljárásait idéző módon az ügyészség az ÁSZ kamuindokai alapján nyomozást rendelt el, mondván, nem működünk együtt az ÁSZ-szal.”

A Jobbik azt is írta, hogy a törvényesség talaján állva továbbra is szeretné rendezni a kérdést, ezért a Jobbik gazdasági igazgatója levélben kereste meg az ÁSZ-t, Volner János frakcióvezetőnk pedig személyes találkozást kezdeményez az ÁSZ elnökével, Domokos Lászlóval, hogy a Jobbik és az ÁSZ kapcsolata visszatérjen a szakmai síkra.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j), Kovács Árpád, a Magyar Költségvetési Tanács elnöke (b), Polt Péter legfőbb ügyész (b2) és Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke (b3) az Országgyűlés plenáris ülése előtt március 13-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j), Kovács Árpád, a Magyar Költségvetési Tanács elnöke (b), Polt Péter legfőbb ügyész (b2) és Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke (b3) az Országgyűlés plenáris ülése előtt március 13-án. Fotó: Máthé Zoltán

Az Index közben egyébként arról írt, hogy Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke a Lánchíd Rádióban arról beszélt, hogy már nincs hatályban az a szakasz az egyesülési törvényben, ami konkrétan utalt arra, hogy az ügyészség törvényességi ellenőrzési hatáskörében bírósághoz fordulhat egy párt működésével kapcsolatban, de a jogi helyzet nem világos. Az biztos, hogy az ügyészségnek van ellenőrzési jogköre a pártok működése felett.

A kormány most érezte úgy, hogy le kell csapni a törvénysértő pártokra

Éppen aznap, amikor az ügyészség nyomozást rendelt el, a Magyar Közlönyben megjelent Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – a pártok gazdálkodásáról szóló törvényre hivatkozó – rendelete, amivel az NGM egy korábbi, a miniszter alá tartozó „központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról” szóló rendeletét módosította.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny

A rendelet értelmében annak a pártnak, ami a gazdálkodása során törvényt sértett, csökkentik a központi költségvetésből való támogatását, és ha nem fizeti be a bírságot határidőre, a behajtásra hívhatják a NAV-ot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.