Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie is előálltak: Harvey Weinstein zaklatta őket

bűnügy
2017 október 10., 18:57
comments 314
AFP PHOTO / CARL COURT
photo_camera AFP PHOTO / CARL COURT

Újabb részletek derültek ki a számos nőt molesztáló producer évtizedes csend után kirobbanó botrányáról. Az ügyet elindító New York Times újabb cikkében arról ír

Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie is azok között van, akiket Harvey Weinstein  zaklatott.

Paltrow azt mondta, az eset 22 éves korában történt, amikor Weinstein segítségével megkapta az Emma című film főszerepét. A producer fogdosni kezdte és a hálószobájába hívta, hogy masszírozza meg. Az ijedt fiatal színésznő szólt akkori barátjának, Brad Pittnek, aki számon is kérte a producert a bemutatón. Weinstein ezután figyelmeztette  Paltrow-t, senki másnak ne beszéljen erről.

Hasonló élményekről számolt be Rosanna Arquette, Angelina Jolie és mások is. Jolie azt mondta, a kilencvenes években egy hotelszobában zaklatta a producer, ezért soha többet nem akart együtt dolgozni vele ezután, és másokat is figyelmeztetett arra, hogy kerüljék őt. "Ez a viselkedés a nőkkel szemben elfogadhatatlan" - mondta a lapnak Jolie. (Ami azért is érdekes, mert a botrány egyik fontos eleme, hogy hogyan mehetett ez évtizedeken keresztül anélkül, hogy nyilvánosságra került volna.) 

Még súlyosabb vádak

A New Yorker pedig már arról ír, Asia Argento színésznő és az egykor szintén színészi pályára készülő Lucia Evans, és egy harmadik, név nélkül nyilatkozó nő azzal vádolja Weinsteint, hogy megerőszakolta őket.

Evans azt állította, hogy 2004-ben, amikor a Middlebury College-ba járt, Weinstein a Miramax irodájában, ahová szereplőválogatásra érkezett, orális szexre kényszerítette. Az olasz filmszínésznő-rendező, Argento pedig elmondta, hogy Weinstein az 1999-es cannes-i filmfesztiválon kényszerítette orális szexre. 

Weinstein ügyvédei egyelőre nem adtak ki közleményt az ügyben. A The New Yorker a producer képviselőjét, Sallie Hofmeistert idézte, aki kijelentette: Weinstein "mindennemű gyanúsítást egyértelműen tagad azzal kapcsolatban, hogy nem közös megegyezéssel folytatott szexuális viszonyt".

A New Yorkerben megjelent cikk szerint 13 nő állította, hogy Weinstein 1990 és 2015 között szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Az incidensek az erőszakos fogdosástól a megerőszakolásig terjednek.

Az ügyről bővebben éppen ma írtunk. (New York Times/New Yorker/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.