Tusk arra kéri a katalán elnököt, hogy ne hirdesse ki a függetlenséget

Több 444 videó?
Szeretném

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint lehetetlenné tenné a párbeszédet, ha Carles Puigdemont katalán elnök egyoldalúan kinyilvánítaná Katalónia függetlenségét, ezért óva inti ettől. 

Tusk az alkotmányos rend tiszteletben tartására szólított fel a Régiók Bizottságának brüsszeli ülésén kedden délután, nem sokkal a katalán parlament rendkívüli tanácskozása előtt, amelyen Puigdemont a várakozások szerint ki fogja nyilvánítani a tartomány függetlenségét.

„Egy konfliktus következményei kétségtelenül rosszak lennének Katalónia, Spanyolország és egész Európa számára” - mondta a volt lengyel kormányfő. Szerinte azokra a dolgokra kellene koncentrálni, amelyek összekötnek, nem pedig azokra, amelyek elválasztanak.

Azt mondta, nem pusztán az Európai Tanács elnökeként fordul a katalán vezetőhöz, hanem többek között egy etnikai kisebbség tagjaként, olyan emberként, aki tudja, milyen érzés, ha gumibottal ütik a rendőrök, olyanként, aki megérti és átérzi mindkét oldal érveit és érzéseit.

Tusk elmondta, arra kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy találjanak erőszakmentes megoldást a helyzet rendezésére, mivel „az érvek ereje mindig jobb, mint az erő érve”. (MTI)