Léa Seydoux elmesélte az estét, amikor Harvey Weinstein rávetette magát

külföld
2017 október 11., 20:55
comments 470

A díjnyertes francia színésznő részletesen ír arról, a szexuális zaklatással vádolt producer hogyan csábította fel hotelszobájába, és hogyan kellett küzdenie, hogy kiszabadítsa magát a férfi karjaiból - a cikk a Guardianen jelent meg.

„Rendszeresen találkozom olyan férfiakkal, mint Harvey Weinstein. Az elmúlt 10 évben sok filmben szerepeltem, és volt szerencsém díjakat nyerni olyan fesztiválokon, mint például a Cannes-i. A mozi az életem. És tudom azt is, hogyan kezelik le a nőket a filmiparban - kezdi írását Léa Seydoux. „Amikor először talákoztam Harvey Weinsteinnel, nem sok időbe telt kiismernem. Egy divatbemutatón voltunk. Elbűvölő volt, okos, vicces - de nagyon domináns.”

A színésznő szerint a producer levakarhatatlan volt, és ragaszkodott hozzá, hogy igyanak meg pár italt. Bár Seydoux számára az első perctől világos volt, hogy a férfi nem a munkáról akar beszélni, végül csak elfogadta a meghívást. A hotel halljában találkoztak, a mogul végig úgy beszélt, mintha szerepet akarna ajánlani a színésznőnek, de közben végig méregette, úgy nézett rá, mint egy darab húsra.

„Arra használta a hatalmát, hogy szexelhessen.”

Ettől a pillanattól épp úgy alakult a sztori, ahogy azt más zaklatott nők elbeszéléseiből már megismerhettük: Weinstein felhívta a hotelszobájába, ahol végül rávetette magát a színésznőre. Seydoux azt írja, a férfi nagydarab és kövér, így rendesen meg kellett küzdenie, hogy kiszabaduljon a szorításából. „De nem féltem, végig pontosan tudtam, milyen ember is ő.”

Lea Seydoux
photo_camera Fotó: Gabriel Bouys/AFP

Seydoux azt írja, az eset óta számtalanszor találkozott már a producerrel. Látja, hogyan bánik a nőkkel, és látja, hogy számára nem létezik nemleges válasz. A színésznő felidéz egy esetet, amikor Weinstein nem kapott asztalt egy étteremben, mire azonnal letámadta a pincért azzal, vajon tudja-e, kicsoda ő. Seydoux arról is ír, hogy 

a férfi nem szégyellte, mit művelt a nőkkel, sőt, rendszeresen dicsekedett is azzal, kikkel volt dolga Hollywoodban. 

És hogy rendszeresen tett nőgyűlölő megjegyzéseket. Seydoux-nak egyszer azt mondta, kicsit le kéne fogynia.

Az írást azzal zárja, azt tartja a legundorítóbbnak, hogy a filmiparban mindenki tudott Weinstein dolgairól, de senki nem tett semmit. És hogy a producer nem az egyetlen férfi, aki renszeresen visszaélt a hatalmával. 

„A filmipar a kívánatos nőkre épült. Kell, hogy vonzó légy, és szeressenek. De ez nem jelenti azt, hogy ezeket a vágyakat ki is kell elégíteniük, még ha az iparban dolgozó férfiak közül sokan így képzelik. Úgy gondolom - és remélem - , hogy talán most megváltozik valami. Csak az igazság és az igazságosság visz minket előre.”


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.