Öt napot kaptak a katalánok, hogy eldöntsék, kikiáltották-e függetlenségüket

külföld
2017 október 11., 20:12
comments 96

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök öt napot adott a katalán elnöknek, hogy eldöntse, kikiáltja-e a függetlenséget – írja a BBC. A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülésen úgy határozott, ha Carles Puigdemont hétfőig úgy dönt, a függetlenséget választják, kap további három napot, hogy visszavonja szándékát. Ha nem így tesz, Madrid hatályba lépteti a spanyol alkotmány 155. cikkelyét, vagyis felfüggeszti a katalán autonómiát.

Kedd este Puigdemont beszélt a barcelonai parlamentben, sokan azt várták, bejelenti a függetlenséget, de ehelyett végül azt mondta, „felhatalmazást kapott” a függetlenség deklarálására, de felfüggesztette azt, a párbeszéd fontosságáról beszélt, a nemzetközi közvetítés lehetőségét is felvetette, és azt mondta, tárgyalásos úton lehet megoldani a konfliktust, ez pedig a következő hetekben fog zajlani.

A katalán népszavazáson elsöprő többség szavazott a függetlenség mellett, 43 százalékos részvétel mellett. A népszavazást a spanyol hatóságok törvénytelennek tekintik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.