A katalán elnök az utolsó pillanatban félrerántotta a kormányt, és nem jelentette be a függetlenséget

külföld
2017 október 10., 15:47
comments 354
photo_camera Carles Puigdemont a katalán parlament előtt Fotó: LLUIS GENE/AFP

A vártnál egy órával később, de este hétkor végül elkezdődött Carles Puigdemont katalán elnök beszéde a barcelonai parlamentben, amitől sokan azt várták, hogy akár a függetlenséget is bejelentheti.

Ez nem történt meg.

Puigdemont ehelyett azt mondta "felhatalmazást kapott" a függetlenség deklarálására, de felfüggesztette azt, a párbeszéd fontosságáról beszélt, a nemzetközi közvetítés lehetőségét is felvetette, és azt mondta, tárgyalásos úton lehet megoldani a konfliktust, ez pedig a következő hetekben fog zajlani.  

"Azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam a népszavazás következményeit. Történelmi pillanatban vagyunk, ami nemcsak az országunkról szól" - kezdte beszédét az elnök.

"Nem fogok fenyegetőzni. Ez egy nagyon komoly pillanat. Nem kell, hogy mi is szítsuk az erőszakot. Azokhoz is szólok, akik részt vettek a népszavazáson, és azokhoz is, akik a függetlenség ellen tüntettek."

"Nem értünk egyet mindenben, de követnünk kell a demokrácia békés útját. Csak a párbeszéd visz előre."

Beszélt a népszavazás napján megsérült emberekről is, akiket szolidaritásáról biztosított. "A világ láthatta, milyen erőszakosan lépett fel a spanyol kormány...a céljuk az volt, hogy pánikot provokáljanak, és hogy elrettentsék az embereket a szavazástól. Ez nem sikerült."

Elmondta, Franco halála óta Katalónia sokban hozzájárult a spanyol demokrácia helyzetéhez. Katalónia azt gondolta, hogy az 1978-as alkotmány jó alap lehet a demokráciához, de később rá kellett jönniük, hogy a spanyol hatóságok számára ez már a végső állapotot fejezte ki, miközben a katalánok csak átmenetinek tekintették.

"A spanyol állam nem költött Katalóniára, és nem tisztelték a katalán nyelvet" - mondta. Szerinte sokszor próbálkoztak tárgyalni a spanyol kormánnyal, de egyszer sem hallgatták meg őket.

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Katalánul elmondott beszédének egy pontját spanyolra váltott, és azt mondta a spanyol népnek: értsék meg, hogy "normális emberek vagyunk", nem vagyunk őrültek, nem vagyunk bűnözők, nyitottak  vagyunk a párbeszédre, és nem a demokrácia ellen harcolunk.

Azt mondta, párbeszéd keződik, mert Katalónia csak így érheti el a célját. Arra kérte a pártokat és a médiát, hogy segítsenek a kedélyek csillapításában. 

A beszéd végén tapsot kapott, igaz, a saját koalíciójából sem tapsolta meg mindenki.

Kedden délután Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, lehetetlenné tenné a párbeszédet, ha egyoldalúan kinyilvánítanák Katalónia függetlenségét, ezért óva intette az elnököt ettől.

A spanyol állam vezetői a napokban többször is arra figyelmeztették a katalán politikusokat, hogy ne kiáltsák ki a függetlenséget, mert a törvény teljes erejével fognak lesújtani rájuk.

photo_camera Fotó: Javier Luengo/Sputnik

Hétvégén több százezren tüntettek Barcelonában az elszakadás ellen. A katalán adatok szerint október elsején elsöprő többség szavazott a függetlenség mellett, 43 százalékos részvétel mellett. A népszavazást a spanyol hatóságok törvénytelennek tekintik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.