Porosenko: Nincs baj az ukrán oktatási törvénnyel

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Az ukrán oktatási törvény a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban szavatolja a "szükséges szintű" oktatást a nemzetiségek nyelvén, és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára - mondta Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén.

Porosenko szerint az ukrán oktatási reform az oktatás színvonalának növelését, valamint az ország jövőjét és biztonságát szolgálja, a "világban kialakult irányzatoknak megfelelően" biztosítja a szabad nyelvhasználatot, a kisebbségeknek az anyanyelvű oktatást.

Nem engedhető meg, hogy egyetlen lakos vagy Ukrajnában élő bármely kisebbség is hátrányt szenvedjen az államnyelv ismeretének hiánya miatt, ez ugyanis végzetes egyenlőtlenségekhez, az érvényesülés csorbulásához vezet - mondta Porosenko.

Azt mondta, Ukrajna nem a kisebbségi nyelvek használata ellen érvel, ismeretük szerinte gazdagítja az embert. Az ukrán nyelv ismerete viszont elengedhetetlen a munkavállalás és a karrier szempontjából. A gyerekek joga az ukrán nyelv ismerete, a törvény pedig a hátrányos megkülönböztetéstől óvja meg őket. Az ország hivatalos nyelvének kitűnő ismerete a lehetőségek bővülését jelenti, ennek érdekében pedig Kijev annyit kér csak állampolgáraitól, hogy tanulják meg az ország nyelvét, ami az ő javukat szolgálja - magyarázta a sokat vitatott törvényt.

Beszélt arról is, hogy Oroszország szerinte a Krím annektálásával az európai értékek alapját képező emberi jogokat támadta meg, a demokráciát, az emberi jogokat és a szabadságot akarta eltörölni. Nincs helye kompromisszumoknak, amikor globális értékekről van szó. Az ukrán elnök szerint Moszkva azzal nyilvánította ki, hogy "nincs semmi köze" ezekhez az értékekhez, hogy a mai napig orosz fegyveresek tartózkodnak ukrán területeken és emberek ezreinek kell szenvedniük az emberi jogok megsértése miatt. (MTI)