Az Egyesült Államok után Izrael is ki akar lépni az UNESCO-ból

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból – jelentette be az izraeli kormányfői hivatal. Washington pár órával korábban jelentette be, hogy 2018 végi határidővel kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, részben a szervezet állítólagos Izrael-ellenessége miatt. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „bátor és erkölcsös” döntésnek nevezte Washington elhatározását, és utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő Izrael kilépését az UNESCO-ból.

Mély sajnálatát fejezte ki Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója amiatt, hogy az Egyesült Államok bejelentette: kilép az ENSZ szakosított szervezetéből. Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmusnak – mondta Bokova, aki szerint egy olyan időszakban, amikor az erőszakos szélsőségek elleni küzdelem miatt újabb befektetésekre lenne szükség az oktatásba és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításába, nagyon sajnálatos, hogy az USA éppen abból az ENSZ-szervezetből lép ki, amelyik vezető szerepet játszik ezekben a kérdésekben.

A döntés bejelentésekor a washingtoni külügyminisztérium a párizsi székhelyű szervezet állítólagos Izrael-ellenességére hivatkozott. Bokova erről azt mondta, az UNESCO egy sor intézkedését hozott az Egyesült Államokkal együtt az antiszemitizmus ellen, például amerikai egyetemek együttműködésével közösen dolgozott az egyik legismertebb holokauszt-túlélővel, a 2015-ben elhunyt, lengyel származású Samuel Pisarral, aki a szervezet jószolgálati nagykövete és holokausztoktatásért felelős különmegbízottja volt.

Évek óta feszültséget keltenek az UNESCO ellentmondásos állásfoglalásai Jeruzsálemmel és Hebronnal kapcsolatban. Júliusban abból lett botrány, hogy az UNESCO Világörökségi Bizottsága palesztin kérésre „védett övezetté” nyilvánította az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát, mint „kivételes értékű” helyet. Az USA már akkor jelezte, hogy felülvizsgálja az ENSZ-szervezethez fűződő kapcsolatát, mert a Hebronnal kapcsolatos döntést „a történelem megsértésének” tartja.

Az UNESCO-n belül most más diplomáciai feszültségek is vannak, mert a szervezet hamarosan új főigazgatót választ, ami mindig erősen átpolitizált döntés. A végrehajtó tanács 58 tagja este nevezi meg azt a két végső jelöltet, aki közül majd az új vezetőt megválaszthatják. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.