15 milliárd dollárt fektet kutatás-fejlesztésbe az Alibaba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kínai óriáscég ezzel Peking vállalt célkitűzéséhez igazodik, mely szerint 2030-ra Kína lenne a világ vezető hatalma a mesterséges intelligencia területén. 

A gigantikus, 15 milliárd dolláros fejlesztési alapból laboratóriumokat hoznak létre, illetve többek között amerikai és izraeli kutatókat akarnak elcsábítani. 

Óriási a verseny jelenleg a világban, hogy melyik vállalat (és persze ország) lesz képes az AI-technológia fejlesztésének élére állni. Előrejelzések szerint ez az a technológia, ami a leginkább dominálni fogja a világgazdaságot a következő évtizedekben, ezért igen komoly a tét. (A legnagyobb techcégek körüli trendekről épp nemrég írtunk egy nagyobb cikket.)

És míg Kínában nem okoz gondot, hogy a politikailag meghatározott célokhoz forrásokat rendeljenek, addig az USA-ban és az európai országokban épp gondot okoz, hogy a kormányzati költéseknek nem elég nagy szelete jut kutatás-fejlesztésre. 

A 15 milliárd dolláros alapot három év alatt fogják kiszórni, az AI-technológia mellett többek között kvantumszámítógépekkel kapcsolatos kutatásokra, ember-gép interakciós projektekre és IoT-részlegre is jut a pénzből. 

Az Alibaba a saját felületén is használ már AI-technológiát, a vásárlói megkeresések közel felét már egy algoritmus oldja meg, sikerrel. 

Az évi 5 milliárd dolláros befektetés az Alibaba éves becsült forgalmának 14 százalékát teszi majd ki. 

Ezzel amúgy még mindig nem a kínai vállalat költi majd legtöbbet kutatás-fejlesztésre: az élen a Volkswagen áll, tavaly 13,6 milliárd dolláros kutatói költségvetéssel, majd a dél-koreai Samsung jön 12,5 milliárddal. Utánuk három amerikai techcég, az Intel, az Alphabet (azaz a Google) és a Microsoft jön 11-11 milliárd dollárral. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.