15 milliárd dollárt fektet kutatás-fejlesztésbe az Alibaba

2017 október 13., péntek 15:51

A kínai óriáscég ezzel Peking vállalt célkitűzéséhez igazodik, mely szerint 2030-ra Kína lenne a világ vezető hatalma a mesterséges intelligencia területén. 

A gigantikus, 15 milliárd dolláros fejlesztési alapból laboratóriumokat hoznak létre, illetve többek között amerikai és izraeli kutatókat akarnak elcsábítani. 

Óriási a verseny jelenleg a világban, hogy melyik vállalat (és persze ország) lesz képes az AI-technológia fejlesztésének élére állni. Előrejelzések szerint ez az a technológia, ami a leginkább dominálni fogja a világgazdaságot a következő évtizedekben, ezért igen komoly a tét. (A legnagyobb techcégek körüli trendekről épp nemrég írtunk egy nagyobb cikket.)

És míg Kínában nem okoz gondot, hogy a politikailag meghatározott célokhoz forrásokat rendeljenek, addig az USA-ban és az európai országokban épp gondot okoz, hogy a kormányzati költéseknek nem elég nagy szelete jut kutatás-fejlesztésre. 

A 15 milliárd dolláros alapot három év alatt fogják kiszórni, az AI-technológia mellett többek között kvantumszámítógépekkel kapcsolatos kutatásokra, ember-gép interakciós projektekre és IoT-részlegre is jut a pénzből. 

Az Alibaba a saját felületén is használ már AI-technológiát, a vásárlói megkeresések közel felét már egy algoritmus oldja meg, sikerrel. 

Az évi 5 milliárd dolláros befektetés az Alibaba éves becsült forgalmának 14 százalékát teszi majd ki. 

Ezzel amúgy még mindig nem a kínai vállalat költi majd legtöbbet kutatás-fejlesztésre: az élen a Volkswagen áll, tavaly 13,6 milliárd dolláros kutatói költségvetéssel, majd a dél-koreai Samsung jön 12,5 milliárddal. Utánuk három amerikai techcég, az Intel, az Alphabet (azaz a Google) és a Microsoft jön 11-11 milliárd dollárral. (Financial Times)