A CEU szerint visszalépés, hogy a magyar kormány egy évvel meghosszabbította a rájuk vonatkozó határidőt

Miután péntek délelőtt Trócsányi László igazságügyi miniszter bejelentette, hogy módosítják a felsőoktatási törvényt, és egy évvel meghosszabbítják a határidőt, ameddig a CEU-nak teljesítenie kell az új feltételeket, délután az egyetem közleményben reagált: 

„A CEU üdvözöl minden olyan kezdeményezést, ami csökkenti a bizonytalanságot. Az igazságügyi miniszter mai javaslata a határidők megváltoztatásáról azonban meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát, miközben hátat fordít a kérdés kézenfekvő megoldásának.

Az egyetem álláspontja szerint a megmaradásukat biztosító megállapodás New York állam és a magyar kormány között készen áll az aláírásra, ezért a helyzet megoldásának kulcsa a kormány kezében van, egyszerűen aláírhatnák a megállapodást. 

Szerintük mivel a magyar kormány már aláírt egy szerződést Maryland állammal a McDaniel College ügyében, a New York állammal kötendő megállapodás aláírásának elmulasztását csak a CEU elleni diszkriminációként tudják értelmezni.

„A határidő meghosszabbítása, és a megállapodás aláírásának elmaradása véleményünk szerint visszalépés. A CEU viszont az előrelépésben érdekelt.”

 – írják, majd hozzáteszik, hogy sürgetik a magyar kormányt, haladéktalanul írják alá a Magyarország és New York állam közötti megállapodást.