Módosítja a CEU-törvényt a kormány

POLITIKA
2017 október 13., 10:51
comments 76

Egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek teljesíteniük kell a CEU-törvény által támasztott új követelményeket, jelentette be az Index értesülései szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Az Index értelmezésében a kormány ezzel kedvezményt ad a CEU-nak. Innen nézve viszont inkább úgy tűnik, mintha a Velencei Bizottság kifogásait próbálnák kivédeni, az ugyanis részben amiatt nevezte a jogállamiság elvét sértőnek a szabályozást, hogy szinte teljesíthetetlenül rövid határidőket szabott az érintett egyetemeknek, hogy megfeleljenek az előírásoknak. A Bizottság ajánlásai ugyan nem kötelező érvényűek, de általában illik betartani ezeket.

A Bizottság amúgy azt ajánlotta, hogy visszamenőleg ne alkalmazzák a törvényt a már Magyarországon működő egyetemekre.

Azért is tűnik úgy, hogy a kormány inkább a bizottsági kritikára válaszolt, mert amúgy a CEU időközben megállapodást kötött egy New York-i egyetemmel, amely az Egyesült Államokban nyújtana képzést a CEU diákjainak, New York állam és a magyar kormány között pedig a sajtóhírek szerint gyakorlatilag már kész a megállapodás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.