Velencei Bizottság: Sérül a jogállamiság a lex CEU miatt

politika
2017 október 06., 14:28
comments 57

Pénteken kiadta végleges állásfoglalását a Velencei Bizottság a lex CEU-nak is nevezett magyar törvényről, ami a külföldi egyetemek működését szabályozza. Lényegében megerősítették azt, amit már augusztusban is mondtak: a törvény problematikus a jogállamiság és az alapvető jogok szempontjából.

A Velencei Bizottság az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete. Ajánlásait nem kötelező, de illik betartani. Sok esetben az Európai Bizottság vagy egyes kormányok kérésére véleményeznek törvényeket.

A Velencei Bizottság megállapította, hogy joga van az országoknak szabályozni a külföldi egyetemek működését, ám azt ajánlották, hogy az új magyar törvényt visszamenőleg ne alkalmazzák a már Magyarországon működő egyetemekre. Az új működési feltételek ugyanis túl szigorúak, túl szorosak határidők és a mulasztás következményei is. 

Palkovics László oktatási államtitkár ugyanakkor elégedetten nyilatkozott az MTI-nek, szerinte "egyértelműen pozitív" az állásfoglalás, hiszen a törvényt önmagában nem kritizálták, csak azt, hogy kikre vonatkozik. Kecsmár Krisztián, az igazságügyi államtitkár is elégedett, de jelezte, hogy Magyarország nem fogadja meg azt az ajánlást, hogy az új törvényt csak az új egyetemekre alkalmazzák, mert az szerinte diszkrimináció lenne.

A törvényt azért nevezték el lex CEU-nak, mert elsősorban a Soros György által alapított CEU számára tűntek lehetetlennek az új feltételek teljesítései. 

A törvény miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.