Együttműködésre kérik Tarlóst a civilek a római parti népszavazás ügyében

Tbg
Budapest
2017 október 13., 07:23
comments 31

Miután a Kúria a héten arról döntött, hogy tartható népszavazás a Római parti mobilgát sorsáról, a beruházás ellen küzdő legnagyobb civil szervezet, a Maradjanak a fák a Rómain is közzétette álláspontját.

link Forrás

A tiltakozás hatására alakult, több ezer fős tüntetéseket szervező, szakmai anyagokat készítő szervezet péntek reggel közölte, reméli, hogy a népszavazási kérdés befogadásával nem válik pártpolitikai üggyé a kérdés:

„Őszintén reméljük, hogy ezzel nem válik pártpolitikai üggyé a Római, mert továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme pártsemleges és minden budapestit érintő közügy. Mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legbiztonságosabb, legkörnyezetkímélőbb árvízvédelem valósuljon meg, a part természeti értékeinek megóvása mellett.”

A népszavazási kezdeményezést a Párbeszéd és az Együtt egy-egy politikusa, Béres András és Pataki Márton nyújtotta be ezzel a kérdéssel:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?"

Nemcsak Tarlós István, de a Maradjanak a Fák a Rómain szerint is bonyolult a kérdés, ezért arra kérik Tarlóst, ha komolyan gondolja, hogy a kérdés bonyolult, és ő sem zárja ki a népszavazás lehetőségét (erről ő maga beszélt egy korábbi tévéműsorban), akkor tegyen azért, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza a parti nyomvonalról szóló, áprilisban született döntését.

A kérdés ugyanis az erről szóló határozatra (229/2017. IV.5.) vonatkozik.

„felszólítjuk Tarlós István főpolgármestert, hogy ha ő is túl bonyolultnak érzi a kérdést, akkor hívjon össze rendkívüli Fővárosi Közgyűlést és a Közgyűlés maga vonja vissza az áprilisi döntését a parti nyomvonalról. Nekünk civileknek nagyon fontos az ügy, ezért készek vagyunk akár Tarlós István főpolgármesterrel is összefogni, ha ő maga megkönnyíti a népszavazást azzal, hogy kihirdet erről egy referendumot, ahogy azt korábban ígérte.”

Ha Tarlós ezt nem lépi meg, a szervezet a népszavazási kezdeményezés mögé áll, és elkezdi az aláírásgyűjtést:

„nem marad más választásunk, mint a mostani népszavazási kezdeményezés mellé állni, és a kezdeményezőkkel felvéve a kapcsolatot, (de tőlük továbbra is elkülönült civil szervezetként) megkezdeni az aláírásgyűjtést a Kúria által jóváhagyott kérdésre, amelyre mi már régen tudjuk a választ és azt is, hogy a budapesti többség mellettünk áll. ”

Az alulról kezdeményezett helyi népszavazás kiírásához a lakosság 10%-ának támogató aláírása szükséges, ez 138 ezer főt jelent. Legutóbb, az olimpia ügye kapcsán a Momentum Mozgalom kezdeményezésére összegyűlt ennyi szignó, végül a kormány hátrált ki az olimpiai tervek mögül, nem kockáztatta meg, hogy végül népszavazás legyen a kérdésből.

A civil szervezet továbbá felszólítja a fővárosi vezetést, hogy a hátralévő időben dolgoztassa ki a Nánási-Királyok útja nyomvonalnak a partihoz hasonló mélységű, szakmailag megalapozott terveit is (ezt eddig ugyanis csak a parti változattal tették meg), és haladéktalanul kezdje meg a Római parti védekezés vitán felül álló része, az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi mű kiépítését. 

Update, 13:58 – Tarlós István pénteken váratlanul rendkívüli közgyűlést hirdetett meg október 18-ra. A meghívó szerint az egyetlen téma a római parti védmű ügye lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.