Ha csak húsz ember okul abból, ami velünk történt, már akkor is tettünk valamit ezért az egészért

tévé
2017 október 13., 18:02
comments 221

Ilyen is csak a tévében van! Most aztán alaposan elgondolkozhat mindenki, akinek nincs tévéje, és ha lenne, se nézné! Az van ugyanis, hogy a Survivor című műsorban olyan dolog történt, amilyet mostanában a hazai közéletben elképzelni is nagyon nehéz. 

Az RTL-en futó túlélőshow-ról eddig nem nagyon írtunk, úgyhogy megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget: edzett, kemény, kitartó embereket küldenek el egy szigetre, ahol nehéz körülmények között kell bizonyítaniuk, hogy még a többieknél is erősebbek. A pénteki döntő előtt eléggé felpörögtek az események, a műsor készítői csavartak egyet a játék menetén, és visszaküldték a három, magát biztos döntősnek gondoló versenyző közé az egyik játékost, akiről azok jó régóta azt hitték, kiesett. A részleteket most hagyjuk, nem ez a lényeg.

Feri és Iliász
photo_camera Feri és Iliász

Hanem az, hogy a három döntős közül az egyetlen férfi, Feri, aki a rasszista nézeteiről hírhedt Betyársereg tagja, és a visszatérő, a félig líbiai származású, muszlim Iliász újra szembe kellett, hogy nézzen egymással. Mindkét férfi egyenes és becsületes embernek tartja magát, és mint kiderült, már egymást is, nem sokkal Iliász visszatérését követően le is ültek egymással, hogy korábbi konfliktusaikat átbeszéljék. 

A beszélgetést akár lovagiasnak is lehetne nevezni, ha nem lett volna annyira abszurd a témája. Feri ugyanis elmondta, hogy bár tudja, erről talán jobb volna hallgatnia, de neki vannak a Nézetei, amibe elsőre nehezen fért bele Iliász, mert hát ugye másik rasszhoz tartozik. De ő ezen felülemelkedett, és képes volt félretenni ellenérzéseit. És egyenlő félként kezelte ellenfelét, tisztára, mintha egy jó kis fehér magyar ember lenne. Iliász abban egyetértett, hogy igen, ő is látta, hogy mennyire igyekszik Feri, de ő abszolút máshogy látja a világot, benne olyan érzések, mint a Betyársereg tagjában, fel sem merülnének soha. 

Végül ők ketten kerültek be a péntek este sugárzott döntőbe, ami katartikus élményt és nagyon új érzéseket hozott mindkét férfi életébe. Miután ez eldőlt, a műsorvezető kérdéseire válaszoltak, de már itt is érezhető volt, ők bizony barátok lettek.

„Azt hittem, az első héten kiesek. Kiszavaznak. Olyan érzésem volt, hogy én túl markáns, agresszív ember vagyok, és úgy éreztem, hogy nem fogok kelleni. A világnézetem megváltozott, katasztrofális állapotban vagyok, lenn a pokolban, mennyországban egyszerre” 

mondta Feri szinte megtörve. Iliász hozzátette, megtiszteltetés, hogy ott ülhet mellette, és soha nem gondolta volna, hogy ezt fogja mondani. „Nagyon boldog vagyok” – tette hozzá.

Aztán visszamentek a szigetükre, ahol kettesben, vacsora közben is átbeszélték a dolgokat. Feri, a Betyársereg tagja azt mondta, ha csak húsz ember okul abból, ami velük történt, „már akkor is tettünk valamit ezért az egészért.”

„Barátok lettünk, úgy néz ki, és már nem is akarunk harcolni egymással.”

A játékot végül – a szó szoros értelmében véve –  Iliász nyerte.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.