Ha csak húsz ember okul abból, ami velünk történt, már akkor is tettünk valamit ezért az egészért

Ilyen is csak a tévében van! Most aztán alaposan elgondolkozhat mindenki, akinek nincs tévéje, és ha lenne, se nézné! Az van ugyanis, hogy a Survivor című műsorban olyan dolog történt, amilyet mostanában a hazai közéletben elképzelni is nagyon nehéz. 

Az RTL-en futó túlélőshow-ról eddig nem nagyon írtunk, úgyhogy megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget: edzett, kemény, kitartó embereket küldenek el egy szigetre, ahol nehéz körülmények között kell bizonyítaniuk, hogy még a többieknél is erősebbek. A pénteki döntő előtt eléggé felpörögtek az események, a műsor készítői csavartak egyet a játék menetén, és visszaküldték a három, magát biztos döntősnek gondoló versenyző közé az egyik játékost, akiről azok jó régóta azt hitték, kiesett. A részleteket most hagyjuk, nem ez a lényeg.

Feri és Iliász

Hanem az, hogy a három döntős közül az egyetlen férfi, Feri, aki a rasszista nézeteiről hírhedt Betyársereg tagja, és a visszatérő, a félig líbiai származású, muszlim Iliász újra szembe kellett, hogy nézzen egymással. Mindkét férfi egyenes és becsületes embernek tartja magát, és mint kiderült, már egymást is, nem sokkal Iliász visszatérését követően le is ültek egymással, hogy korábbi konfliktusaikat átbeszéljék. 

A beszélgetést akár lovagiasnak is lehetne nevezni, ha nem lett volna annyira abszurd a témája. Feri ugyanis elmondta, hogy bár tudja, erről talán jobb volna hallgatnia, de neki vannak a Nézetei, amibe elsőre nehezen fért bele Iliász, mert hát ugye másik rasszhoz tartozik. De ő ezen felülemelkedett, és képes volt félretenni ellenérzéseit. És egyenlő félként kezelte ellenfelét, tisztára, mintha egy jó kis fehér magyar ember lenne. Iliász abban egyetértett, hogy igen, ő is látta, hogy mennyire igyekszik Feri, de ő abszolút máshogy látja a világot, benne olyan érzések, mint a Betyársereg tagjában, fel sem merülnének soha. 

Végül ők ketten kerültek be a péntek este sugárzott döntőbe, ami katartikus élményt és nagyon új érzéseket hozott mindkét férfi életébe. Miután ez eldőlt, a műsorvezető kérdéseire válaszoltak, de már itt is érezhető volt, ők bizony barátok lettek.

„Azt hittem, az első héten kiesek. Kiszavaznak. Olyan érzésem volt, hogy én túl markáns, agresszív ember vagyok, és úgy éreztem, hogy nem fogok kelleni. A világnézetem megváltozott, katasztrofális állapotban vagyok, lenn a pokolban, mennyországban egyszerre” 

mondta Feri szinte megtörve. Iliász hozzátette, megtiszteltetés, hogy ott ülhet mellette, és soha nem gondolta volna, hogy ezt fogja mondani. „Nagyon boldog vagyok” – tette hozzá.

Aztán visszamentek a szigetükre, ahol kettesben, vacsora közben is átbeszélték a dolgokat. Feri, a Betyársereg tagja azt mondta, ha csak húsz ember okul abból, ami velük történt, „már akkor is tettünk valamit ezért az egészért.”

„Barátok lettünk, úgy néz ki, és már nem is akarunk harcolni egymással.”

A játékot végül – a szó szoros értelmében véve –  Iliász nyerte.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.