Több mint 50 áldozata van a pestisnek Madagaszkáron

Legkevesebb 57 ember halt meg pestisben Madagaszkáron augusztus vége óta - jelentette pénteken a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaság (IFRC) Genfben.

A bubópestisjárvány kitörése gyakori Madagaszkáron, a mostani járvány során a sokkal súlyosabb tüdőpestis esetei is előfordultak.

Fotó: RIJASOLO/AFP

Az IFRC szerint több mint 550 pestis megbetegedést tartanak nyilván, ennek 70 százaléka a járvány emberről emberre terjedő formája, a tüdőpestis, kezelés nélkül 24 óra alatt halálos lehet.

Az IFRC bejelentette, hogy járványügyi központot létesít a szigeten, amelynek 50 beteg kezelését lehetővé tevő egészségügyi intézménye valamint a fertőző páciensek elkülönítésére szolgáló orvosi csoportja jelentős mértékben tudja majd segíteni a járványügyi hatóságok munkáját.

A vöröskereszt illetékesei szerint különösen aggasztó, hogy a sűrűn lakott területeken is előfordulnak megbetegedések.

Évente átlagosan mintegy 400 pestises megbetegedést jelentenek Madagaszkáron, többségében bubópestist. A betegséget bolhák terjesztik.

Időközben pestis megbetegedést regisztráltak a Madagaszkártól északra található Seychelle-szigeteken is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.