Világhírű lett a magyar kajafotós az unalmában megcsinált vicces mikrotájképeivel

MŰVÉSZET
2017 október 13., 16:01
comments 109

"Egy ételfotós új világot teremtett"

- írja a brit Daily Mail.

Ez az ételfotós a magyar Csákvári Péter, akinek a neten már eleve népszerű mikrovilágos fotósorozatai úgy lettek igazán híresek, hogy elküldte a Bored Panda blognak, akiknek megtetszett, kiposztolták, majd a témára ráugrott a Daily Mail is, akik nagy anyagban mutatták be a vicces-szürreális sorozatot.

Medicine Golf Club
photo_camera Medicine Golf Club Fotó: Csákvári Péter

Az ilyen mikrovilágos fotók általában cukiskodók szoktak lenni, Csákvári viszont véres humorral, szexszel és halállal szembesíti a kis lényeket.

photo_camera Fotó: Csákvári Péter

Na de hogy jut eszébe egy menő ételfotósnak, hogy aprócska figurákkal kezdjen el szórakozni?

Az egész tavaly nyáron kezdődött, egy Herm nevű Channel Islands-hez tartózó 50 lelkes szigeten éltem fél évet, hogy kicsit lenyugodjak a picsába. Ez annyira jól sikerült, hogy a rohadt esős időjárásnak köszönhetően napokat ültem egy koleszszobára emlékeztető lyukban egy elég atom fényképezővel, amit ételfotózni vettem

- meséli a művész a Mű megszületésének közvetlen előzményeit. 

X-flies
photo_camera X-flies Fotó: Csákvári Péter

Szóval ül a művész a lyukban a munkaeszközével, napokon át, de hogyan lesz ebből új világ?

Tök fotóztam volna ételt, csak nem igen volt mit. Egyik nap kimozdulva egy másik szigeten lévő modellboltban találtam ilyen kis vasútmodellhez használatos figurákat, gondoltam majd valami áfonya mellett csinálnak valamit, vagy mittomén.

Ekkor készült el az első széria első darabja, nem is akármilyen.

A kép kurva jó lett, imádtam, és elkezdtem neten vadászni újabb figurákért. Csináltam egy sorozatot, imádta mindenki, harmadik lettem az egyik képpel a Sony World Photo Awardson. Aztán hazajöttem, és gondoltam csinálok egy újabb kört, kraftosabb technikával, jobban felépítve. Barátnőmmel ha ránéztünk valami tárgyra random dobáltuk be az ötleteket. Ez lett a Small Sins, amit most szétszedett a Daily Mailtől a New York Poston át a Bored Pandáig mindenki.

De már készül is a következő!

Viszont ezek a kis figurák mocskosul drágák, úgyhogy ráírtam a gyárakra, akik készítik, hogy igazán adhatnának egy tonna ilyet ingyen. Adtak, úgyhogy készül a következő sorozat, ami a lakótelepi életről fog szólni. Már építem a panelt.

photo_camera Fotó: Csákvári Péter

Miközben Csákvári minivilágai hipp-hopp beszippantják az embert, azért érdemes belegondolni, hogy milyen vicces brainstormingok mehetnek a vasútimakettgyárakban is, hogy ilyen emberkéket találnak ki, a szatíroktól a szexmániásokig.

Come To Daddy
photo_camera Come To Daddy Fotó: Csákvári Péter

Aki szívesen nézne még több hasonlót, az nézze meg a Bored Panda vonatkozó posztját és a Daily Mail cikkét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.