Világhírű lett a magyar kajafotós az unalmában megcsinált vicces mikrotájképeivel

"Egy ételfotós új világot teremtett"

- írja a brit Daily Mail.

Ez az ételfotós a magyar Csákvári Péter, akinek a neten már eleve népszerű mikrovilágos fotósorozatai úgy lettek igazán híresek, hogy elküldte a Bored Panda blognak, akiknek megtetszett, kiposztolták, majd a témára ráugrott a Daily Mail is, akik nagy anyagban mutatták be a vicces-szürreális sorozatot.

Medicine Golf ClubFotó: Csákvári Péter

Az ilyen mikrovilágos fotók általában cukiskodók szoktak lenni, Csákvári viszont véres humorral, szexszel és halállal szembesíti a kis lényeket.

Fotó: Csákvári Péter

Na de hogy jut eszébe egy menő ételfotósnak, hogy aprócska figurákkal kezdjen el szórakozni?

Az egész tavaly nyáron kezdődött, egy Herm nevű Channel Islands-hez tartózó 50 lelkes szigeten éltem fél évet, hogy kicsit lenyugodjak a picsába. Ez annyira jól sikerült, hogy a rohadt esős időjárásnak köszönhetően napokat ültem egy koleszszobára emlékeztető lyukban egy elég atom fényképezővel, amit ételfotózni vettem

- meséli a művész a Mű megszületésének közvetlen előzményeit. 

X-fliesFotó: Csákvári Péter

Szóval ül a művész a lyukban a munkaeszközével, napokon át, de hogyan lesz ebből új világ?

Tök fotóztam volna ételt, csak nem igen volt mit. Egyik nap kimozdulva egy másik szigeten lévő modellboltban találtam ilyen kis vasútmodellhez használatos figurákat, gondoltam majd valami áfonya mellett csinálnak valamit, vagy mittomén.

Ekkor készült el az első széria első darabja, nem is akármilyen.

A kép kurva jó lett, imádtam, és elkezdtem neten vadászni újabb figurákért. Csináltam egy sorozatot, imádta mindenki, harmadik lettem az egyik képpel a Sony World Photo Awardson. Aztán hazajöttem, és gondoltam csinálok egy újabb kört, kraftosabb technikával, jobban felépítve. Barátnőmmel ha ránéztünk valami tárgyra random dobáltuk be az ötleteket. Ez lett a Small Sins, amit most szétszedett a Daily Mailtől a New York Poston át a Bored Pandáig mindenki.

De már készül is a következő!

Viszont ezek a kis figurák mocskosul drágák, úgyhogy ráírtam a gyárakra, akik készítik, hogy igazán adhatnának egy tonna ilyet ingyen. Adtak, úgyhogy készül a következő sorozat, ami a lakótelepi életről fog szólni. Már építem a panelt.

Fotó: Csákvári Péter

Miközben Csákvári minivilágai hipp-hopp beszippantják az embert, azért érdemes belegondolni, hogy milyen vicces brainstormingok mehetnek a vasútimakettgyárakban is, hogy ilyen emberkéket találnak ki, a szatíroktól a szexmániásokig.

Come To DaddyFotó: Csákvári Péter

Aki szívesen nézne még több hasonlót, az nézze meg a Bored Panda vonatkozó posztját és a Daily Mail cikkét.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.