130 ezer védőoltás semmisülhetett meg egy szíriai támadásban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan jelentést kapott, amely szerint több mint 130 ezer kanyaró- és gyermekbénulás elleni oltóanyag semmisült meg egy kelet-szíriai egészségügyi intézmény elleni támadásban.

A WHO szerint - ha a jelentést megerősítik - több ezer gyerek egészsége kerül veszélybe, mert a válságövezetekben gyorsan terjedhetnek ezek az erősen fertőző, súlyos betegségek - írta a Reuters szombatra virradóra közölt hírében.

Elizabeth Hoff, a WHO szíriai képviselője közleményében elítélte a támadást, és leszögezte, hogy az oltóanyagok nem lehetnek a háború legitim célpontjai.

A WHO közölte, hogy a jelentés szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór közelében támadást intéztek egy egészségügyi intézmény hűtött raktára ellen, ahol a vakcinákat tárolták. A WHO nem tért ki arra, hogy a jelentésben van-e szó arról, ki hajthatta végre a támadást.

A raktárban százezer kanyaró elleni és 35 ezer gyermekbénulás elleni oltóanyagot, valamint fecskendőket tároltak. Hoff szerint egy új, hűtést igénylő raktár létesítéséig és a szükséges berendezések pótlásáig nem tudják beoltani a veszélyeztetett térségben élő gyerekeket.

Mivel a válságövezetekben az oltáskampányokkal nem tudják elérni az adott térség teljes lakosságát, a betegségekkel szemben védtelen emberek körében könnyen kitörhetnek járványok. Ugyanebben a szíriai térségben 2013-2014-ben ütötte fel a fejét gyermekbénulás-járvány, a WHO akkori kampányában 252 ezer csecsemőt és gyereket oltottak be. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.