A Youtube végre nem rak korhatárszűrőt a szváziföldi nádtáncról készült videókba, amiért azokban női mellek láthatóak

külföld
2017 október 14., 06:18
comments 139

Megszünteti az automatikus korhatárszűrőt a Youtube a szvázik hagyományos nádtáncairól készült videókon. A Youtube-nak eddig az volt a baja ezekkel a felvételekkel, hogy alkalomszerűen fedetlen női mellek is láthatóak rajtuk a szvázi nők ugyanis ehhez a rituáléhoz nem igazán húznek felsőruházatot.

A Youtube-ot emiatt elmondták már mindennek, rasszistáknak, nőgyűlölőnek és prűdnek is, most azonban a cég bevezetett egy új szabályt, ami szerint nem tiltja le a meztelenséget, ha az „kulturális szempontból indokolt, és megfelelően kontextusba van helyezve” az adott videón.

Szvázi lányok nádtánca 2006-ból.
photo_camera Szvázi lányok nádtánca 2006-ból. Fotó: FATI MOALUSI/AFP

A cégnél egy afrikai kultúrákkal foglalkozó Youtube-csatorna kezelője kezdett lobbizni. Ő rendszeresen töltött fel videókat, és egyre több lett a feliratkozója is, ám egyszer csak meztelenség miatt elkezdte letiltani vagy szűrni a videóit a platform, ráadásul reklámbevételektől is elesett a Youtube irányelvei miatt.

Az utóbbi időben a Facebook is egyre többször ütközik hasonló problémákba, és pattint ki vitát arról, hogy pontosan milyen meztelenség tiltható, és milyen engedélyezhető művészeti vagy kulturális szempontok miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.