Az ehető paradicsomok majdnem 90 százalékát nem lehet eladni Ausztráliában, mert nem elég szépek

Ausztrál környezettudósok készítettek egy tanulmányt, amiben arra voltak kíváncsiak, mekkora lehet az élelmiszeripari pazarlás, amit az okoz, hogy a termelők nem használják fel az ehető, de nem eléggé szép terméseket, A kutatásban egy ausztráliai (azon belül is queenslandi) paradicsomfarm termését vizsgálták, és sokkoló adatokra bukkantak: az éves termés 87 százalékát nem vették át a terjesztők.

Az elutasított paradicsomok ehetőek voltak, egyedül a kinézetükkel volt baj.

A kutatás készítői azt látták, hogy az élelmiszerellátási lánc minden szintjén újabb és újabb gyümölcsöket dobtak ki azért, mert túl nagy vagy túl kicsik voltak, esetleg nem volt tökéletes a formájuk.

Felmérések szerint az ausztrál gazdaságnak évente 20 milliárd ausztrál dolláros kára van a nem tökéletes élelmiszerek kiselejtezése miatt.

A kutatók más ausztrál paradicsomfarmokat is megvizsgáltak és ott is hasonló arányokat találtak. Volt, ahol a paradicsomok akár 70-80 százalékát le sem szedték, mert tudták, hogy mivel nem tökéletesek, úgysem tudják eladni őket.

Szakértők szerint a jelenségért elsősorban az ausztráliai szupermarketek felelősek, akik minden tekintetben diktálnak a helyi gazdáknak. Ők szabják meg azt is, hogy csak a lehető legtökéletesebb terményeket veszik át. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.