Durván nő a vegyesházasságok aránya az online társkeresés miatt

társadalom
2017 október 14., 05:37

Az MIT Technology Review publikált egy eléggé érdekes cikket arról, hogyan befolyásolja az amerikai társadalmat az online társkeresés egyre elterjedtebbé válása. A kutatók szerint pedig az első nyilvánvaló következménye az online társkeresésének a társadalom egészére nézve

a rasszok közti vegyesházasságok arányának ugrásszerű növekedése.

A növekedés már az első amerikai társkereső program 1995-ös megjelenése után látható, majd ahogy a 2000-es években még inkább beindul az ipar, a Tinder 2012-es megjelenése pedig betetőzi az átállást, még gyorsabban kezdett növekedni a vegyesházasságok aránya.

A hálózatkutatók szerint ez azért van, mert míg régen leginkább barátokon keresztül ismerték meg az emberek a jövendőbeli házastársukat, főleg olyanok között jött létre szerelmi kapcsolat, akik szociális hálójukat tekintve már korábban is kapcsolatban álltak, egy vagy két közvetítővel.

Most azonban az online társkeresés már olyan embereket is véletlenszerűen össze tud kötni azonos érdeklődés alapján, akik között korábban semmilyen kapcsolat nem volt, értelemszerűen egyre vegyesebbé válik az a halmaz, ahonnan egy-egy ember párt tud választani.

Mivel a kisebbségek integrációjának fontos mérőszáma a vegyesházasságok aránya, így az online társkeresésnek tulajdonképpen integráló hatása is lett, hiszen sosem volt ilyen nagy az esélye annak, hogy az emberek az Egyesült Államokban más bőrszínű partnert válasszanak.

Az MIT kutatói persze hozzáteszik, hogy mivel a feketék és fehérek közötti vegyesházasságok az USA több államában egészen a hatvanas évek végéig be voltak tiltva, az ilyen kapcsolatok aránya az online társkeresés megjelenése előtt is növekedett, de korántsem olyan gyorsan, mint utána.

Ezen kívül a kutatók arra utaló statisztikákat is találtak, hogy azok a párok, akik online találkoztak, kisebb eséllyel válnak el, ebből azonban nem érdemes egyelőre messzemenő következtetéseket levonni, hiszen pont a vegyesházasságok arányának friss növekedése miatt a vegyesházasságokban élők között több a fiatal, akiknek így elválni is kevesebb idejük volt.

Az online társkeresés a homoszexuálisoknak is könnyebbé tette a párválasztást, esetükben már messze az online térben jön össze a legtöbb pár. Ennek is logikus oka van: mivel ők kevesebben vannak, mint a heteroszexuálisok, és sokszor könnyebben megnyílnak az online térben, mint személyesen, a neten könnyebben megtalálják egymást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.