A szociáldemokraták nyertek Alsó-Szászországban

külföld
2017 október 15., 16:40
comments 35

A becslések szerint a szavazatok 37,5 százalékát kapta az északnyugat-németországi Alsó-Szászország tartományban vasárnap rendezett helyi törvényhozási választáson az SPD, ami nem fogja megkönnyíteni a kormányalakításra készülő Angela Merkel dolgát.

A nyolcmillió lakosú tartományban eddig is kormányzó szociáldemokraták koalíciós partnere, a Zöldek pártja a 2013-ban elért 13,7 százalékos eredményétől alaposan elmaradt, csak 8-8,5 százalékot szerzett, így az eddigi kormánynak nincs többé többsége a hannoveri Landtagban. Az országos választáson győztes, de a tartományban ellenzékbe szolrult jobbközép CDU most a szavazatok 35 százalékát szerezhette meg az exit pollok szerint, a liberális FDP 9,9 százalékról 7-7,5 százalékra gyengült. A szélsőjobboldali AfD valószínűleg átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, a felmérések szerint a szavazatok 5,5 százalékát szerezhette meg. Berlinben eddig erre a választásra vártak: ha a becslések valósnak bizonyulnak, Angela Merkel számára még nehezebb lesz a kormányalakítás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.