Ha kell, szakítani is segít az osztrák szélsőjobb

2017 október 15., vasárnap 12:58
71

Az idei választási kampányban az osztrák szélsőjobb vicceskedő reklámokkal mozdult rá a bizonytalan szavazókra. 

Egy szőke lány az étteremben nem igazán tudja, hogy mondja el a csávójának, hogy szakítani akar vele, de semmi gáz, a legnehezebb pillanatban a semmiből ott terem mellette Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, hogy kimondja helyette, hogy vége.

A mindenhol felbukkanó politikus megmondja a bizonytalan alkalmazott helyett a főnöknek, hogy ideje lenne fizetésemelést adnia, egy kiállításon pedig elmondja a tűnődő srácoknak, hogy ami előtt állnak nem művészet, csak egy igazi baromság, az esküvőn pedig bátran jelzi, az örömapa helyett, hogy mégsem lenne jó, ha a lánya egy gyökérhez menne hozzá. Végül pedig akkor is feltűnik, amikor egy pár a magas örökösödési adóval találkozik. 

Mintha a választók másra sem vágynának, mint egy mindenbe beleokoskodó politikusra,  Heinz-Christian Strache megígéri, mindenről ilyen bátran kimondja majd, hogy igazságtalan.

Bár a reklám leginkább csak a németül értő olvasóinknak lehet szórakoztató, de elég jó esély van rá, hogy ha bejön, és az FPÖ-nek vasárnap sikerül megcsípnie a második helyet a választáson, fél év múlva valamelyik magyar párt úgyis lekoppintja az ötletet. 

Az előrejelzések szerint a Sebastian Kurz által vezetett Osztrák Néppárt győzelme várható. Az igazi kérdés, hogy az eddig a nagykoalíciót vezető szociáldemokraták (SPÖ) vagy az FPÖ szerzi-e a második legtöbb szavazatot.