Mégsem a szélsőjobb, hanem a szociáldemokraták a másodikok az ausztriai választáson

külföld
2017 október 15., 14:51
comments 185

Az első részeredmények még a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpártot hozták ki a a vasárnapi előrehozott választások második helyére, de a legfrissebb eredmények szerint a szociáldemokraták megelőzték őket. A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. A részeredmények még egy változást hoztak: a pártszakadás után alaposan meggyengült Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el a 4 százalékos küszöböt.

Úgy tűnik viszont, hogy hatalmas bravúrral bejut a Zöldekről levált egykori pártelnök, Peter Pilz alig néhány hónapos választási pártja, amely Pilz Listája néven indult. A zöldek volt elnöke csak idén júliusban döntött úgy, hogy elhagyja pártját, és egy új alakulattal indul a választáson. Ehhez képes óriási meglepetés, hogy meg tudta verni egykori társait. Viszont a környezetvédő mozgalomnak elég nagy veszteség, hogy lényegében megfeleződik a parlamenti jelenléte.

Az első exit pollok is nagyon szoros eredményt mutattak, azok alapján az FPÖ a szavazatok 26,8%-át, a szociáldemokraták a 26,3%-át szerezték meg, ez az arány fordult meg most. Alexander van der Bellen államfő az ORF-nek úgy nyilatkozott, már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.