A turizmus növekszik, mint a bolondgomba, de nem a magyar kormány miatt, az zicher

gazdaság
2017 október 16., 12:25

A Turism Summit 2017 konferencián Orbán Viktor a nemzeti büszkeség és a turizmus növekedésének eddig feltáratlan összefüggéseit tárta fel, illetve górcsövezte viszonylag szerénységmentesen, nem mulasztva a folytatólagos rávilágítást, miszerint a turizmusban kisebbfajta csoda történt 2010 után, és határ a csillagos ég.

Tudván tudjuk, hogy a hazai politikai közegből rég száműzetett a racionális érvelés, mint afféle puhány, dekadens, libsimigráns buzulás, és gazdasági területen aztán pláne divatjamúlt mindenféle releváns számokat nézegetni, plánébb sorolni, még plánébb: ok okozati összefüggéseket látni und láttatni. (Például, messzire ne menjünk, a napokban megint, sokszor és sokadszor előkerült az infláció megfékezésének kormányzati diadala, miközben a kormány és az MNB évek óta az infláció fölfele tornázásán ügyködik, de az istennek sem sikerül, mert az EGÉSZ FEJLETT VILÁGBAN MEGSZŰNT az inflációt, hogy pontosan miért, azt a Nobel-vert topközgazdászok is csak találgatják, de hogy nem a magyar kormány szüntette meg, az elég valószínű.)

Tehát, a mindennapi politikusi hablatyolásokban edződve csak föl-fölvetődik bennünk, legbelül, hogy érdemes volna megnézni, miféle csoda történt a magyar turisztikai szektorban 2010 után. Tény, ami tény, szépen nőtt a szektor. De vajon tényleg csak a magyar turizmus domborít a nemzeti büszkeség növekedéséből kifolyólag? Ha körbenézünk a régióban, akkor azt látjuk, hogy vagy mindenütt nagyon nő a nemzeti büszkeség és/vagy mindenütt Fidesz-kormány van, mert 2010, sőt 2009 óta majdnem mindenhol eléggé vágtat a turizmus.

Sőt, a Világbank adatsora szerint, az érkező turisták számát tekintve a sokkal-sokkal előttünk járó Ausztria még felül is teljesített bennünket növekedésileg.

De látszik, hogy 2010 (2009) óta töretlen, meredek növekedés van Lengyelországban, Romániában, Csehországban, Horvátországban, sőt Albániában is (mindegyiket már nem is zsúfoltam rá az ábrára), de még lehetne sorolni Izlandot, Hollandiát, Örményországot, Angolát, Japánt és Taivant, tehát a fél világot konkrétan, de inkább hármnegyedet. Nyilván mindenütt a nemzeti büszkeség húzza a turizmust.

Azt a tézist, miszerint a turizmus növekedését a kormány erőfeszítései okoznánk cáfolja az a tény is, hogy az ágazatba érkező teljes tőkebefektetés jelentősen visszaesett a 2009-2010-2011-2012-es időszakban, sőt, még 2016-ban és 2017-ben sem érte el a 2007-es és 2008-as szintet. (Ezt a World Travel & Tourism Council éves jelentéséből lehet kiovasni másfél perc guglizás után.)

Az említett konferencián elhangzott egyéb, tudományos igényű miniszterelnöki megállapításokat, miszerint a magyar gasztronómia és borkultúra világhírű volna, valamint, hogy a turizmust a jóisten is húzóágazatnak teremtette, nem kívánjuk komolyan cselendzselgetni.

link Forrás
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.