Engedély nélkül üléseket és plusz üzemanyagtartályt szereltek a Veronánál kigyulladó magyar buszba

tragédia
2017 október 16., 11:09
comments 250

A Zoom.hu szerint a Verona közelében balesetet szenvedő és kigyulladó magyar buszt engedély nélkül alakították át, hogy több utas férjen el benne, és hogy kevesebbszer kelljen tankolnia. A portál azt írja, hogy a baleseti jegyzőkönyv szerint

a buszon 53 helyett 58 ülés volt, és beszereltek egy pót-üzemanyagtartályt is.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárai és diákjai által használt buszt 2003-ban 53 üléssel helyezték forgalomba, és később, engedély nélkül raktak még 5 ülést a járműbe.

A januári baleset után nem sokkal már elkezdett terjedni, hogy a buszon volt egy engedély nélkül beszerelt pót-üzemanyagtartály, és emiatt is terjedtek nagyon gyorsan a lángok a járműben a baleset után. Ezeket  vádakat azonban a buszt üzemeltető Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezetője, Czakó Tibor tagadta.

A most a Facebookon is nyilvánosságra hozott tartalmú jegyzőkönyvben azonban az áll, hogy a buszon nem kettő, hanem három tartály volt,

elöl egy 160 és egy 320 literes, a busz közepén egy 370 literes engedély nélkül beépített póttartály,

amik össze voltak kötve egymással. A sofőrök pedig álló helyzetben előre tudták fecskendezni az üzemanyagot úgy, hogy a jobb első tank mindig tele legyen.

A Zoom.hu szerint ráadásul az a sofőr, aki a baleset idején vezette a buszt, nem is vezethetett volna, ugyanis korábban alvászavarokkal kezelték. 2016 januárjától márciusig fel is függesztették, hogy kivizsgálják, mi okozza alvásproblémáit. De mivel szakorvosi és üzemorvosi papírt is bemutatott arról, hogy gyógyult, 2016 áprilisától újra felvehette a munkát.

A jegyzőkönyv szerint azonban a férfi gyógykezelésére előírt készülék és a szedett gyógyszerek egyike mellett sem vezethetett volna. Igaz, az életben maradt sofőrt azóta többször is kihallgatták Magyarországon, és azt állította, nem aludt el a volánnál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.