Vizsgálati őrizetbe vették a katalán függetlenség két vezéralakját

Jordi Cuixart és Jordi Sanchez a tárgyalás előttFotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency

Zendüléssel vádolják és vizsgálati őrizetbe helyezték a Katalán Nemzetgyűlést vezető Jordi Sánchezt és az Ómnium Cultural politikai szervezet első emberét, Jordi Cuixart Spanyolországban. 

Mindketten fontos szerepet játszottak a két hete lezajlott, a spanyol kormány által illegitimnek minősített függetlenségi népszavazásban. A népszavazáson több mint 90 százalékban szavaztak a katalóniaiak az autonómia mellett, de az eredményt a Mariano Rajoy vezette kormány nem fogadja el. 

A két vezető mellett meghallgatták és zendüléssel vádolják a katalán rendőrfőnököt és a rendőrség intendánsát is, ők szabadlábon védekezhetnek, de nem hagyhatják el az országot.

A zendülésért Spanyolországban 8 és 15 év közötti fegyházbüntetés is kiszabható. (BBC / MTI) 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.