Amerikai ügyvivő: A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Keményen bírálta a kormány médiapolitikáját a Magyar Újságírók Szövetségénél tartott beszédében David Kostelancik amerikai ügyvivő, aki nagykövet hiányában a legmagasabb rangú amerikai diplomata Magyarországon.

„A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen.”

Kostelancik szerint ugyan ma is van lehetőség a kormánnyal ellenkező vélemények kifejtésére, de az utóbbi években rossz irányba változott a helyzet.

„A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett. Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikket megjelentetniük.”

Amerikai diplomata nyilvánosan valószínűleg még sosem beszélt ilyen egyértelműen Andy Vajna, Habony Árpád, a Matolcsy-klán és a többi kormánybarát médiafelvásárló nyomulásáról.

Kostelanciknak a hirdetési piacról is volt véleménye.

„A kormányzat jelentős állami hirdetéseket csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez nem jutnak. Azt halljuk, hogy magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorzióra számíthatnak.”

Közben az ügyvivő arról beszélt, mindenkinek, így a kormánynak is joga van kritizálni a sajtót, elmondani a véleményét, ha tényszerű tévedést vagy elfogultságot lát. Ez viszont nem ugyanaz, mint az egyes újságírók személyes megtámadása. Az ügyvivő megemlítette, hogy a közelmúltban az egyik kormányhoz szorosan kötődő médium listát közölt azokról az újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarország számára. Szerinte ez veszélyes az újságírók biztonsága és a sajtószabadság szempontjából is.

„Ezeknek a médiumoknak jogukban áll bírálni újságírókat, vagy egyet nem érteni velük, de arra kísérletet tenni, hogy megfélemlítsék őket, vagy megnehezítsék a munkájukat, összeegyeztethetetlen a szabad sajtó megvédésére tett nemzetközi kötelezettségvállalásokkal.”

Kostelancik arról is beszélt, hogy miért fontos nekik a szabad sajtó. Szerinte az, hogy a kritikus média mindig kész megkérdőjelezni a döntéseiket, hatékonyabb és etikusabb diplomatákká teszi őket. Mikor fel kell készülni arra, hogy nyilvánosan megvédjenek egy döntést vagy politikát, akkor lényegében nekik is végig kell gondolni, hogy miért helyes, miért támogatásra érdemes éppen az a döntés.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.