Amerikai ügyvivő: A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett

Média
2017 október 17., 09:45
comments 93

Keményen bírálta a kormány médiapolitikáját a Magyar Újságírók Szövetségénél tartott beszédében David Kostelancik amerikai ügyvivő, aki nagykövet hiányában a legmagasabb rangú amerikai diplomata Magyarországon.

„A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen.”

Kostelancik szerint ugyan ma is van lehetőség a kormánnyal ellenkező vélemények kifejtésére, de az utóbbi években rossz irányba változott a helyzet.

„A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett. Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikket megjelentetniük.”

Amerikai diplomata nyilvánosan valószínűleg még sosem beszélt ilyen egyértelműen Andy Vajna, Habony Árpád, a Matolcsy-klán és a többi kormánybarát médiafelvásárló nyomulásáról.

Kostelanciknak a hirdetési piacról is volt véleménye.

„A kormányzat jelentős állami hirdetéseket csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez nem jutnak. Azt halljuk, hogy magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorzióra számíthatnak.”

Közben az ügyvivő arról beszélt, mindenkinek, így a kormánynak is joga van kritizálni a sajtót, elmondani a véleményét, ha tényszerű tévedést vagy elfogultságot lát. Ez viszont nem ugyanaz, mint az egyes újságírók személyes megtámadása. Az ügyvivő megemlítette, hogy a közelmúltban az egyik kormányhoz szorosan kötődő médium listát közölt azokról az újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarország számára. Szerinte ez veszélyes az újságírók biztonsága és a sajtószabadság szempontjából is.

„Ezeknek a médiumoknak jogukban áll bírálni újságírókat, vagy egyet nem érteni velük, de arra kísérletet tenni, hogy megfélemlítsék őket, vagy megnehezítsék a munkájukat, összeegyeztethetetlen a szabad sajtó megvédésére tett nemzetközi kötelezettségvállalásokkal.”

Kostelancik arról is beszélt, hogy miért fontos nekik a szabad sajtó. Szerinte az, hogy a kritikus média mindig kész megkérdőjelezni a döntéseiket, hatékonyabb és etikusabb diplomatákká teszi őket. Mikor fel kell készülni arra, hogy nyilvánosan megvédjenek egy döntést vagy politikát, akkor lényegében nekik is végig kell gondolni, hogy miért helyes, miért támogatásra érdemes éppen az a döntés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.