Gólzáporral készülnek az angolok Európába

futball
2017 október 17., 08:29

2012 óta nem volt angol döntős a legrangosabb európai kupasorozatban, ez már-már kínosan hosszú pauza, szóval egyáltalán nem csoda, hogy évek óta mindenki nagyítóval figyeli a PL-csapatok bénázását a kontinensen. Innen nézve meglepő, hogy az idei szezon eddig különösebben nagy égés nélkül zajlik, de hogy ez az angol csapatok fejlődésének, vagy pusztán a szerencsének köszönhető, az csak a harmadik játéknapon dől el - ha ugyan, egyáltalán. Mi mindenesetre alább nem félve harangozunk a meccsekre, tessék fogyasztani.

A-csoport:

SL Benfica – Manchester United, szerda 20:45, FilmMánia

photo_camera A 'Pool ellen impotens volt a United csatársora, de Lisszabonban gólokat várunk tőlük Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Egy győzelemmel máris bebiztosíthatja csoportelsőségét a Manchester United, ám ezúttal talán egy döntetlen miatt sem szorulna ökölbe a manchesteri szurkolók keze. Fokozná az elégedettséget, ha Mourinho az eddig kevesebbszer használt játékosokkal hozná le megnyugtatóan a túrát, így kímélve ezzel a keret csapágyasra járatott tagjainak egészségét. Pikáns lenne például a bajnokságban eddig csak időhúzó csereként használt svéd belső védő, Victor Lindelöf játéka, aki éppen a Benficát hagyta ott nyáron a United kedvéért, de Nemanja Matics és maga Mourinho is kapta korábban a fizetését a lisszaboniaktól. A portugálok eddig kettőből kettő gyufával állnak a csoportban, ami vaskos meglepetés, igaz, a Benfica a bajnokságban sem kezdett túl jól. Ami mellettük szól, az a kipihentség: Rui Vitória csapata október elsején játszott legutóbbi bajnoki meccset, azóta pedig mindössze egy nehézkesen behúzott kupatalálkozóra kellett összeverődnie a keretnek. Most viszont mindenképp nyerniük kell, ha nem akarnak a lehető leggyorsabban kizúgni a csoportból, így arra számítunk, nyílt sisakos meccsen esnek neki az angoloknak. Ettől mondjuk még ugyanúgy kikapnak, de legalább jó lesz nézni, 2-3.

C-csoport:

Chelsea – AS Roma, szerda 20:45, M4 Sport

photo_camera Így jól csinálom, Mister? Fotó: Sebastian Frej/DPPI

A Chelsea az előző körben idegenben verte az Atléticót, ami még úgy is komoly fegyvertény, hogy Diego Simeone csapata nem most tűnik a legerősebbnek az utóbbi évekkel összehasonlítva. Ezzel viszont Contéék számára megnyílt az út a csoport megnyerése felé, és ha hazai pályán sikerül lepofozniuk a Romát, akkor végképp saját kezükbe kerül a sorsuk ebben a nehéz csoportban. Hétvégén mind a két csapat kikapott, bár azt butaság lenne elhallgatni, hogy a rómaiak veresége a hibátlanul menetelő Nápoly ellen (0-1) jó pár fokkal vállalhatóbb, mint a körberöhögött Crystal Palace-szal szembeni elhasalás (1-2), amit a Chelsea produkált. Morata és Kanté nagyon hiányozni fog a hazaiaktól, ugyanakkor meglepő lenne, ha Antonio Conte nem rántaná össze vasszigorral a keretet erre a brutálisan fontos meccsre. A Roma ugyan nem rossz, de ezt most megoldja a legolaszabb olasz, akit valaha láttunk - még ha kínnal-keservvel is. 2-1.

E-csoport:

Maribor – Liverpool, kedd 20:45

photo_camera Mezey doktor már megégett itt, felkészül Jürgen Klopp? Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Egyszerre veretlen és nyeretlen a Liverpool az idei sorozatban, szóval nem kell hozzá mestervizsgás tenyérjósnak lenni, hogy lássuk: oda-vissza kulcsmeccsek jönnek most számukra a szlovén Maribor ellen. Nem csak az áhított csoportelsőséghez jönne jól a hat pont, de a biztos továbbjutás érdekében sem igazán kellene most pontokat hullajtani, igaz, ha olyan rátával pazarolja a helyzeteket a Liverpool, mint eddig, akkor van félnivalója. Kérdés, jönnek-e majd futószalagon a ziccerek Mariborban, de ha igen - mint ahogyan mi is számítunk rá -, akkor Mané, Lallana és Clyne hiánya ellenére is simán nyernek Kloppék. 1-3.

F-csoport:

Manchester City – Napoli, kedd 20:45, Sport 1

Európa két legszexibb csapata esik egymásnak kedden este az Etihadban: a City és a Napoli összesen 55 gólt rugdalt össze eddig hazája bajnokságában, és mivel mind a Serie A-ban, mind a Premier League-ben nyolc fordulónál tart a menet, nem nehéz kiszámolni, hogy bőven háromgólos meccsátlag felett járnak a csapatok. Sarri Nápolya ugyan otthon még hibátlan, de a harkovi pokolban már elhasalt a Sahtar ellen (1-2), így minden épeszű emberi számítás szerint az olaszoknak van most nagyobb szükségük egy jó eredményre. Igen ám, de a Napoli hétvégén az Interrel rangadózik a bajnokságban, így simán benne van a pakliban, hogy az Allan-Jorginho kettős helyett Diawarával és Zielinskivel kezd Sarri a középpályán, pihentetve ezzel a papíron némileg fontosabbnak tűnő meccsre. A City-nél ilyen probléma nincs, Guardiola mozdonya egyelőre óramű-pontossággal zakatol, a vezényszóra fanyalgó kritikusoknak pedig meleg szívvel ajánljuk a Stoke hétvégi kifilézését (7-2), mert van benne tanulság a tiki-takáról, gazdagon. De Bruyne ihletett formája lehet a kulcs a győzelemhez, és bár élve boncolást most nem várunk, arra azért nem vennénk mérget, hogy a Hysaj-Albiol-Koulibaly-Ghoulam hátsó négyesnek nem lesznek csúnya rémálmai szerda hajnalra virradóra. 4-2.

link Forrás

H-csoport:

Real Madrid – Tottenham Hotspur, kedd 20:45, M4 Sport

photo_camera Kane nem csak a mezt, de a kesztyűt is felvenné a Madrid ellen Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Cristiano Ronaldo a hétvégén megszerezte első bajnoki gólját a szezonban, mormoljuk el a bajszunk alatt kuncogva, miközben arra gondolunk, Harry Kane-nek egész szeptemberben a gyűrűs ujja körme alól potyogtak ki ugyanezek, futószalagon. A tréfát félretéve: hajtós, komoly meccsre van kilátás Madridban, olyanra, amilyet a Spurs évek óta nem látott már közvetlen közelről, így aztán arra vonatkozóan sincs sok információnk, mit tud kihozni egy hasonló helyzetből Mauricio Pochettino, a londoniak edzője. Egy biztos, a Dortmund legutóbb nagyon megjárta, hogy leállt nyíltan focizni a Reallal, mert bár a kétszeres címvédő nem hibátlan csapat, kondiban, mentális erőben és egyéni képzettségben egy polccal a mezőny felett áll jelenleg. A Spurs egyelőre a bajnokságban sem éri el tavalyi szintjét, Alli egyelőre katasztrofális - mondjuk ő továbbra is eltiltását tölti majd, szóval ez annyira most nem oszt, nem szoroz -, Alderweireld keresi önmagát, Rose sérült, szóval van baj a felszín alatt, még szerencse, hogy Kane és a dán karmester, Eriksen klasszisa többnyire kihúzza a bajból a csapatot. Nagy kérdés, hogy a Real erre mennyi lehetőséget hagy majd, mert bár Zidane-nak is van néhány gondja - például a korábbi Spurs-klasszis, Gareth Bale hiánya, vagy épp Carvajal, Navas és Kovacic sérülései -, összességében a Madrid egy szinttel még mindenképpen jobb csapatnak tűnik, mint a Tottenham. 2-1.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.