Megunták, hogy 2 órát kell vezetni egy tankolásért, saját benzinkutat épít egy új-zélandi falu

Egy kicsi, elszigetelt új-zélandi város lakói úgy döntöttek, saját benzinkutat építenek, mert megunták, hogy a legközelebbi kútig 2 órát kell vezetniük. Az Északi-szigeten lévő, mindössze 120 lakosú Pongaroából eddig olyan sokat kellett utazni egy tankolásért, hogy a helyiek általában a hátsó ülésükre is benzineskannákat zsúfoltak, hogy jobban megérje elvezetni a legközelebbi benzinkútig.

A lakosok úgy döntöttek, közösségük élhetőbbé tétele érdekében gyűjtésbe kezdenek, hogy saját benzinkutat építhessenek. Össze is jött 250 ezer új-zélandi dollár, azaz majdnem 47 millió forint. Ezzel a pénzzel már sikerült rávenni az Allied Petroleum nevű olajcéget, hogy építsen egy benzinkutat a településre. Az Allied Petroleumnak így is 600 ezer új-zélandi dollárjába került a dolog, de a helyiek 250 ezer dollárja nélkül nem akart építkezni a vállalat, mert szkeptikus volt a beruházás megtérülését illetően.

A benzinkút 3D-s terve az Allied Petroleum honlapjánFotó: Allied Petroleum

Közben a Pongaroához hasonló kicsi és elszigetelt új-zélandi városok országszerte a szolgáltatások visszavágásával küszködnek, sok településre ugyanis nemhogy benzinkutat nem éri meg telepíteni, de még a postának sem éri meg naponta kijárnia.

Pongaroa lakói azt mondják, ők a közösségi szellem őrzésével tudnak tenni ez ellen, hiszen ahogy ez a gyűjtés is megmutatta, a helyiek törődnek a lakhelyükkel, és áldozatokra is hajlandóak egymásért. (Guardian)