Nagy csendben két ügyben is megszűnt a nyomozás, amiben 2010 után a szocikat akarták elszámoltatni a fideszesek

A 2010-es választási kampányban a Fidesz egyik fő ígérete volt, hogy elszámoltatja az elmúlt 8 év vezetőit, és börtönbe juttatja a közvagyont elherdáló bűnösöket. Amekkora hévvel kezdték ezt az egészet, annyira látszik most, hogy a dologból nem nagyon lett semmi.

A Magyar Nemzet most újabb két elszámoltatási ügyről értesült, amiben megszüntették a nyomozást. A sanghaji világkiállítás gyanús kifizetései miatt indult nyomozást most több mint 7 év után szüntették meg, mondván, nem volt megállapítható semmilyen bűncselekmény elkövetése.

Ebben az ügyben még 2010 júliusában egy magánszemély, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést a vélelmezett túl- és fiktív számlázások miatt. Az expórészvételre a Gyurcsány- majd a Bajnai-kormány összesen 3,2 milliárd forintot költöttek, és fűnek-fának jutott pár forint, többek közt Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadója is kapott pénzt. Összesen 140 millió ment el tanácsadásra. A 2 szintesre és 2000 négyzetméteresre tervezett pavilon pedig csak fele ekkora lett, és a gyanú szerint előre lefutott közbeszerzésen nyerte meg az építést egy olyan cég, aminek meg sem felelt a kiírási feltételeknek. A Genexpo 2010 Hungary Kft. ügyvezetője Dégen István volt, aki a hetvenes években az Elnöki Tanács munkatársaként tevékenykedett, majd a III/1-es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott.

A Kehi vizsgálata az ügyben több visszásságot tárt fel, akadt példa arra is, hogy a 800-850 forintos izzókat 13 ezer forintért szerezték be.

De nemcsak ebben az ügyben nem volt megállapítható, hogy bárki bűncselekményt követett volna el, hanem azokban a VII. kerületi ingatlanügyekben sem, amik miatt Vattamány Zsolt, a kerület jelenlegi fideszes polgármestere tett feljelentést szintén 2010-ben.

Vattamány akkor azt mondta, hogy az Almássy téri Szabadidőközpont eladásával több mint 300 milliós, egy Kertész utcai épület elidegenítésével pedig több mint 100 milliós kár érte Erzsébetvárost, és az Akácfa utcai idősek otthonát is áron alul játszották ki az önkormányzat tulajdonából.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint ebben az ügyben sem volt bizonyítható a bűncselekmények elkövetése. (Magyar Nemzet)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.