Több ezren tiltakoztak a két katalán vezető őrizetbe vétele ellen

külföld
2017 október 17., 18:48
comments 77

Több ezren tiltakoztak kedd este Katalóniában, hogy a spanyol központi büntetőbíróság zendülés gyanújával őrizetbe vette a Katalán Nemzetgyűlést vezető Jordi Sánchezt és az Ómnium Cultural politikai szervezet első emberét, Jordi Cuixart. A tüntetők a párbeszédre és a két férfi szabadon bocsátására kérte a madridi vezetést. A katalán kormányszóvivő Jordi Turull kedden 

a demokrácia szégyenének

nevezte az őrizetbevételt, szerinte ilyet még a Franco-diktatúra idején sem tett a bíróság.    

photo_camera Fotó: Lola Bou/Anadolu Agency

Közben kedd kora este a madridi alkotmánybíróság egyhangúlag 

alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette a katalán függetlenségi referendumról szóló törvényt.

A döntésüket azzal indokolták, hogy az sérti Spanyolország megbonthatatlan egységére és a nemzeti szuverenitásra vonatkozó alkotmányos elveket, valamint a népszavazás kiírására vonatkozó állami kompetenciákat. A katalán kormányt figyelmeztették:

köteles leállítani vagy megakadályozni minden olyan kezdeményezést, amely ezen alkotmánybírósági ítélettel szembemegy.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt