Több ezren tiltakoztak a két katalán vezető őrizetbe vétele ellen

Több ezren tiltakoztak kedd este Katalóniában, hogy a spanyol központi büntetőbíróság zendülés gyanújával őrizetbe vette a Katalán Nemzetgyűlést vezető Jordi Sánchezt és az Ómnium Cultural politikai szervezet első emberét, Jordi Cuixart. A tüntetők a párbeszédre és a két férfi szabadon bocsátására kérte a madridi vezetést. A katalán kormányszóvivő Jordi Turull kedden 

a demokrácia szégyenének

nevezte az őrizetbevételt, szerinte ilyet még a Franco-diktatúra idején sem tett a bíróság.    

Fotó: Lola Bou/Anadolu Agency

Közben kedd kora este a madridi alkotmánybíróság egyhangúlag 

alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette a katalán függetlenségi referendumról szóló törvényt.

A döntésüket azzal indokolták, hogy az sérti Spanyolország megbonthatatlan egységére és a nemzeti szuverenitásra vonatkozó alkotmányos elveket, valamint a népszavazás kiírására vonatkozó állami kompetenciákat. A katalán kormányt figyelmeztették:

köteles leállítani vagy megakadályozni minden olyan kezdeményezést, amely ezen alkotmánybírósági ítélettel szembemegy.

(BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.