Több mint 40 tüntetést szervezett az Egyesült Államokban a szentpétervári trollgyár

külföld
2017 október 17., 20:08

Donald Trump megválasztása után is tovább működik az amerikai választások befolyásolására létrehozott szentpétervári trollgyár, írja a riportjában az orosz RBK napilap. A beszámoló szerint az elnökválasztást megelőző időszakban

20-30 millió felhasználót ért el hetente az egység, ami több mint 40 tüntetést szervezett az Egyesült Államokban.

A lap szerint tavaly nyáron 80-90 fő dolgozott a Szavuskin utca 55. alatt, működésük két év alatt 2,3 millió dollárba került, és

118 közösséget és profilt tartottat fenn a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren.

Ezeknek nagy részét az amerikai hatóságok azóta lekapcsolták. Az RBK szerint a profilok közel 6 millió követővel rendelkeztek. Ezek közt 16 az afroamerikaiak jogaival foglalkozott, 1,2 millió követővel. De kiemelten kezelt téma volt Texas szuverenitása és a fegyvertartás is. A napilap szerint a részleget 100 aktivista segítette, nekik köszönhető a több mint 40 tüntetés megszervezése is.

Az RBK úgy tudja, hogy heti öt napon teljes gőzzel működött az osztály, de voltak éjszakai és hétvégi ügyeletesei is. A részleget egy azerbajdzsáni születésű 27 éves férfi, bizonyos Dzsejhud Aszlanov vezeti. Úgy tudni, hogy a szentpétervári meteorológiai egyetem gazdasági szakán végzett és tanulmányai során több hónapot töltött az Egyesült Államokban. (meduza/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.