Trumpéknak nincs terve arra, hogy mit tegyenek Szíriában Rakka visszafoglalása után

külföld
2017 október 17., 04:17

A Trump-kormányzatnak nincs kidolgozott stratégiája Szíriára vonatkozóan, nem döntöttek még arról sem, hogy mi legyen Rakka, az Iszlám Állam lassan már csak volt szíriai fellegvára felszabadítása után - jelentette hétfőn az amerikai NBC hírtelevízió.

Rakka felszabadítását hetek óta jósolja a várost ostromló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet, amelyet az Egyesült Államok és az általa vezetett nemzetközi katonai koalíció támogat.

Az amerikai hírtévé forrásai szerint Donald Trump amerikai elnök kormánya még nem dolgozott ki egy Szíriára vonatkozó kiterjedtebb stratégiát, így arra sincs terv, hogy Szíria keleti részeit teljesen megtisztítsák az ISIS fegyvereseitől. Nem tudják azt sem, hogy ha sikerül is győzelmet aratni a dzsihadista szervezet felett, hogyan akadályozzák meg Damaszkuszt, vagy éppen a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató Iránt befolyásuk kiterjesztésében ezekben a térségekben.

Az Egyesült Államok szempontjából kifejezetten kényes kérdés az, hogy a Washington szíriai politikájának megfelelő hatalomátadást, azaz Aszad távozását a hatalomból miképpen is tudnák elérni - közölte az NBC.

A csatorna tudomása szerint a Trump-kormányban sok keményvonalas politikus ragaszkodik a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Aszad eltávolításához, köztük Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Ennek ellenére akadnak olyanok is, akik azon a véleményen vannak, hogy „Aszad az egyetlen tényező, amely megakadályozza, hogy Szíria egy, a térséget elnyelő fekete lyukká változzon”.


Katonai és diplomáciai tanácsadók is egyöntetűen azt javasolják, hogy Washington tegyen lépéseket a Törökországgal egyre feszültebbé váló viszony enyhítésére. Az NBC közlése szerint az Ankarával fenntartott kapcsolatok romlása komolyan megnehezítheti a hat éve háború sújtotta közel-keleti ország stabilizálását, különösen Irán és Oroszország fokozatosan növekvő befolyásának tekintetében. 

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az NBC értesüléseit.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka ostroma júniusban kezdődött. Visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Ryan Dillon amerikai ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője korábban azt közölte, hogy Rakkában már csak mintegy 300-400 dzsihadista maradt. Dillon arra is felhívta a figyelmet, hogy a város felszabadításának végső fázisa sem lesz egyszerű, a Washington vezette koalíció nem is szab határidőt a műveletek befejezésére.

Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.