A brit titkosszolgálat vezetője szerint elkerülhetetlenek az újabb terrortámadások

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A brit titkosszolgálat vezetője szerint Nagy-Britanniának a terrorfenyegetettség komolyabb, mint valaha, és elkerülhetetlen, hogy újabb támadások történjenek az országban. Andrew Parker, az MI5 főigazgatója a Westmisterben, Manchesterben és a London Bridge-nél történt támadásokra utalva elmondta, hogy drámaian megnövekedett az iszlamista terrorfenyegetettség mértéke. 

Ez a fegyegetés többdimenziós, olyan sebességgel alakul ki és lép működésbe, amivel korábban még nem találkoztunk”- mondta Parker. Hozzátette, hogy ilyen a 34 éves pályafutása alatt még nem látott. Mivel a fenyegetettség nagyon gyorsan alakul ki, ezért nehezebb előre előre észlelni.

Andrew Parker, az MI5 főigazgatójaFotó: -/AFP

Márpedig az MI5-on nagy a nyomás, miután idén négy olyan terrortámadás történt, amelyet nem tudott megakadályozni. Ugyanakkor a kémfőnök szerint idén több támadást tudtak megelőzni, mint amennyi végül halálos áldozatokat szedett volna. Az elmúlt négy évben 20 szervezkedést lepleztek le. Csak az elmúlt hét hónapban hét alkalommal kapták el a dzsihádistákat, mielőtt azok támadni tudtak volna.

A fenyegetettség jóval szétszórtabb, mint amit eddig ismertem. Az akciókat itt, az Egyesült Királyságban hajtják végre, de külföldről irányítják őket. Az interneten szervezkednek. Összetett szervezés és egyszerű szurkálás, sokáig terveznek, de a támadásokat spontán hajtják végre. A szélsőségesek minden korosztályból, nemből, társadalmi csoportból egyesülnek, és egy mérgező ideológia erőszakos győzelme hajtja őket”- mondta Parker.

Nem számít arra, hogy az Iszlám Állam közel-keleti veresége miatt csökkenne a fenyegetettség mértéke. Miközben az Iszlám Állam katonai nyomás alatt van Irakban és Szíriában, azt tanácsolja az embereinek, hogy válasszanak más országokat. Úgy számolnak, hogy 100 brit állampolgár halhatott meg, miközben az Iszlám Államért harcolt, de a veszélyt most az a 850-nél is több ember jelenti, akik most várhatóan visszatérnek a frontról.

Parker szerint a brexit miatt nem fog megromlani az együttműködésük az európai titkosszolgálatokkal, továbbra is megosztják egymással az információikat. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.