A brit titkosszolgálat vezetője szerint elkerülhetetlenek az újabb terrortámadások

A brit titkosszolgálat vezetője szerint Nagy-Britanniának a terrorfenyegetettség komolyabb, mint valaha, és elkerülhetetlen, hogy újabb támadások történjenek az országban. Andrew Parker, az MI5 főigazgatója a Westmisterben, Manchesterben és a London Bridge-nél történt támadásokra utalva elmondta, hogy drámaian megnövekedett az iszlamista terrorfenyegetettség mértéke. 

Ez a fegyegetés többdimenziós, olyan sebességgel alakul ki és lép működésbe, amivel korábban még nem találkoztunk”- mondta Parker. Hozzátette, hogy ilyen a 34 éves pályafutása alatt még nem látott. Mivel a fenyegetettség nagyon gyorsan alakul ki, ezért nehezebb előre előre észlelni.

Andrew Parker, az MI5 főigazgatójaFotó: -/AFP

Márpedig az MI5-on nagy a nyomás, miután idén négy olyan terrortámadás történt, amelyet nem tudott megakadályozni. Ugyanakkor a kémfőnök szerint idén több támadást tudtak megelőzni, mint amennyi végül halálos áldozatokat szedett volna. Az elmúlt négy évben 20 szervezkedést lepleztek le. Csak az elmúlt hét hónapban hét alkalommal kapták el a dzsihádistákat, mielőtt azok támadni tudtak volna.

A fenyegetettség jóval szétszórtabb, mint amit eddig ismertem. Az akciókat itt, az Egyesült Királyságban hajtják végre, de külföldről irányítják őket. Az interneten szervezkednek. Összetett szervezés és egyszerű szurkálás, sokáig terveznek, de a támadásokat spontán hajtják végre. A szélsőségesek minden korosztályból, nemből, társadalmi csoportból egyesülnek, és egy mérgező ideológia erőszakos győzelme hajtja őket”- mondta Parker.

Nem számít arra, hogy az Iszlám Állam közel-keleti veresége miatt csökkenne a fenyegetettség mértéke. Miközben az Iszlám Állam katonai nyomás alatt van Irakban és Szíriában, azt tanácsolja az embereinek, hogy válasszanak más országokat. Úgy számolnak, hogy 100 brit állampolgár halhatott meg, miközben az Iszlám Államért harcolt, de a veszélyt most az a 850-nél is több ember jelenti, akik most várhatóan visszatérnek a frontról.

Parker szerint a brexit miatt nem fog megromlani az együttműködésük az európai titkosszolgálatokkal, továbbra is megosztják egymással az információikat. (Guardian)